Jaan Malin paneb luulemaratonile punkti Tartuffi telgis

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Malin esitab Mart Raua ja Paul Viidingu luulet.
Jaan Malin esitab Mart Raua ja Paul Viidingu luulet. Foto: Laila Kaasik

Kirjanik ja kultuurikorraldaja Jaan Malin alustas 1. mail Tartu raeplatsil eesti luuletuste esitamist ja kavatseb seda teha 14. augustini igal keskpäeval, kui ta Tartus viibib. Nii koguneb luuletustega pikitud päevi Eesti Vabariigile kingitusena sada.

Punkti paneb Jaan Malin 14. augusti õhtul raeplatsile püstitatud Tartuffi telgis 101. esinemisega. Temaga koos astub luuleõhtul «Eesti armastusluulet ja -laule» üles Karoliine-Lisette Kõiv lauludega.

3. augustil esitas Malin raeplatsil luulet 89. korda. Ta avas raamatu kell 12.05 – kohe pärast kellamängu lõppemist nagu iga päev – ning otsis välja Mart Raua ja Paul Viidingu värsid, mida seejärel tulvas pisikesest võimendist purskkaevu ümbrusesse.

Möödujate saginat tähele panemata kuulas teda ainiti hallipäine pidulikes rõivais proua, keda luulelugeja nimetab Heaks Haldjaks. Proua keeldus avalikustamast oma nime, kuid ütles siiski põhjuse, miks ta on Malinit käinud kümneid kordi kuulamas. «Mulle meeldib luule ja kunst juba noorest east,» ütles ta. «Luuletajad on mulle kõik teada, ainult neid nooremaid nii hästi ei tunne.»

Jaan Malin loeb Tartu raeplatsil luulet.
Jaan Malin loeb Tartu raeplatsil luulet. Foto: Laila Kaasik

Tartu raeplatsist eemal – näiteks Barlovas, Paides, Kärdlas, Tallinnas ja festivalil Tamperes – on Malin lugenud ette eesti luulet veidi rohkem kui kümmekond korda.

Kärdlas juhtus üks kuulajaist esinemise ajal temaga rääkima. «Rääkisime umbes pool tundi ja ta luges peast ka natukene luulet,» ütles Malin. «Ükskord esitas keegi tartlasest härrasmees oma kooliaegsest päevikust Hando Runneli, enda, Tiit Pruuli ja tundmatute autorite luulet.»

Luulelugemise maratoni ajalisest graafikust väljalibisemine tekkis mai alguses, kui Malin oli viis päeva haiglas. «Seal ma küll lugesin, aga ei võtnud neid kordi arvesse, sest see ei olnud avalik lugemine,» ütles ta.

Tartu raeplatsil võib teda kuulda-näha iga päev kell 12 kohe pärast kellamängu. Sel laupäeval ja pühapäeval küll mitte, sest siis kuulasid teda luulehuvilised Pärnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles