Herne tänava uba kasvab vees

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle pildi järgi võiks Aleksei Levin proovida kasvatada redise asemel riisi.
Selle pildi järgi võiks Aleksei Levin proovida kasvatada redise asemel riisi. Foto: Sille Annuk

Juba mitu päeva on teinud kuiva, supilinlane Aleksei Levin peab aga oma aias kummikutega käima. Ettevaatlikult, sest säärikud pole kõige kõrgemad, veekiht kasvumaja kõrval on aga oma veerandmeetrine.

«Kui siia kolisime, see oli vist 1986. aastal, oli kõik normaalne, kõik ilusti,» mäletab Levin. «Nüüd on isegi kasvuhoones vesi. Keldrit ei saa enam ammu kasutada.»

Sellest, et Herne 57 maja tagahoov pole alati sood meenutanud, annavad tunnistust krundi piiril seisvad neli tontlikku puud. Kolmel pärnal ja ühel kasel õnnestus kasvada umbes 40 aastat, kuni nad ära kuivasid.

Ebaseaduslik kraav

Aleksei Levini sõnul algasid probleemid Kauna 43 ja 45 kortermajade püstitamisega üle viie aasta tagasi. Hoonete alust täideti ning tekkis omalaadne pais, millest üle Emajõe poole Herne 57 sajuvesi enam ei pääsenud.

Levin ei mäleta täpselt, kelle korraldusel ja kelle raha eest, aga igatahes kaevati Kauna 43 ja 45 ligipääsutee äärde üle poolesaja meetri kraavi, mille ots ulatub Levini kinnistuni.

Käesoleval aastal alustas Herne 63b omanik OÜ Seitse Teed elamu ehitust. Kraav jäi tulevase maja teele ning väljavool täideti.

Tartu linnavalitsuse inseneriteenistuse juhataja Mati Raamat märkis, et 2003. aastal kehtestatud detailplaneeringus on Kauna, Herne ja Piiri tänava vahelise ala kuivendus- ja sajuveekanalisatsiooni kulgemine kenasti kirjas.

Risti läbi Levini aia peaks aga lisaks kaevatama uus kraav. Probleem, nagu ikka, on kvartali hoonestuse jupikaupa ehitamises.

«Vana süsteem on lõhutud enne, kui planeeritud uus süsteem välja ehitatud,» sedastas Raamat. «Uue süsteemi põhimõttelises lahenduses on kokku lepitud, aga kes seda teeb, pole selgust.»

Herne 63b ehituse omanikujärelevalve korraldaja Indrek Rentel kinnitas, et projektis vana kraavi säilitamist ette ei nähtud, sest see oli rajatud ebaseaduslikult.

«See on tõesti omavoliline ehitis,» nentis ka Herne 63b projekteerija Kaido Kepp. «On loomulik, et veeprobleemid tuleb lahendada legaalselt, projekti alusel. Kuid oleks ebaõiglane nõuda seda Herne 63b kinnistu omanikult.»

Viljapuud hävivad

Eile õhtupoolikul käis Mati Raamat koos ehitusjärelevalve inspektoritega olukorda kohapeal üle vaatamas.

Et oleks mingitki šanssi aedvilju saada, on Aleksei Levin tõstnud kapsa-, kaalika- ja oapeenrad paarkümmend sentimeetrit ümbritsevast maapinnast kõrgemale, kuid palju abi sest pole.

Eriti muretseb Levin noorte õunapuude ja marjapõõsaste pärast. «Kui need vee sisse ära külmuvad, kuivavad kindlasti ära,» kardab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles