Jaapan esitas Venemaale hävitajate Kuriilidele viimise pärast protesti (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa hävitajad Su-33.
Venemaa hävitajad Su-33. Foto: ALEXEY MALGAVKO / Sputnik / Scanpix

Jaapani valitsuse sekretär Yoshihide Suga ütles täna, et Tokyo võttis kurbusega vastu uudise, et Venemaa paigutas Iturupi saarele Kuriilides hävitajad.

Yoshihide Suga.
Yoshihide Suga. Foto: Toru Hanai / Reuters/Scanpix

«Taolised juhtumid on vastuolus meie riigi seisukohaga ja me avaldame siira kahetsusega protesti,» ütles Suga pressikonverentsil.

Ta täpsustas, et Jaapan avaldas sel puhul Moskvale diplomaatilisi kanaleid pidi ametlikku protesti. Suga sõnutsi tuleb taoliste murede kõrvaldamiseks lahendada Lõuna-Kuriilide küsimus.

Jaapan nõudleb 1855. aasta kaubandus- ja piirilepingule viidates Kuriilide nelja lõunapoolset saart, milleks on Iturup, Kunashir, Shikotan ja Habomai. Moskva peab Lõuna-Kuriile Teise maailmasõja tagajärjel Nõukogude Liidule ja selle õigusjärglasena Venemaale kuuluvaiks.

Sõjaseisukorra lõpetanud 1956. aasta Nõukogude-Jaapani deklaratsiooni kohaselt soostus Nõukogude Liit tagastama pärast rahulepingu sõlmimist Shikotani ja Habomai, kuid rahuleping on seni sõlmimata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles