Läti mõistis Venemaa heaks luuranud mehe tingimisi vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Vene saatkonnale Riias.
Vaade Vene saatkonnale Riias. Foto: EPA/Toms Kalnins/Scanpix

Läti Vidzeme ringkonnakohus määras Venemaa heaks spioneerimises süüdi mõistetud Läti kodanikule täna tingimisi karistuse, ütles advokaat Inese Šulte.

Kohtualusele Juris Stilvele mõisteti kolme ja poole aasta pikkune tingimisi vanglakaristus. Mees on viibinud alates 2017. aasta detsembrist eeluurimisvangistuses.

Stilve tunnistas end süüdi ja avaldas oma tegude pärast kahetsust.

Juurdlus tuvastas, et ta kogus infot Läti relvajõudude taristu ja teiste Vene luureteenistusi huvitavate objektide kohta ning edastas andmed Venemaale. Ta tegi koostööd Venemaal baseeruva luureohvitseriga.

Kahtlusaluselt võeti läbiotsimise käigus ära mitu tulirelva, laskemoona ja lõhkekehi, mille omamiseks tal luba ei olnud.

Stilve juhtum on näide spionaažist, kus pahatahtlikult kogutakse avalikku informatsiooni välisriikidele edastamiseks. Stilve elab Alūksne maakonnas, Eesti lõunapiiri lähistel.

29. mail mõisteti kohtus süüdi teine Läti kodanik, kes Venemaa heaks luuras. Aleksandr Krasnopjorovs peab veetma vangistuses kokku 18 kuud, millest suur osa on tal eeluurimise ajal ära kantud. 

Tegu on esimese kahe juhtumiga, kus Lätis on pärast taasiseseisvumist esitatud kohtumenetlus Venemaa huvides luuranud inimeste vastu. Nüüdse kiire arengu põhjuseks on peetud seadusandluse muutmist, mis võimaldab välisriigi heaks tegutsemist kergemini tõestada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles