Fotod ja video: Tallinna lähedal põles maha hüljatud Kurna mõis

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeamet sai kell 16.26 teate, et Rae vallas Õlleköögi teel on läinud põlema mahajäetud Kurna mõisahoone.

Ühtegi inimest lahtise leegiga põlevas mõisas ei viibibinud, küll aga on Päästeametil esialgsetel andmetel alust kahtlustada, et laiaulatuslik põleng sai alguses poisikeste huligaansusest. Päästeameti sõnul on see äärmiselt kahetsusväärne ning kindlasti karistatav tegu.

Kell 19.19 õnnestus päästjatel mõisakompleksi tulekahjule piir panna ja nüüd tehakse järelkustutust.

Päästeameti teatel on Kurna mõisahoone saanud põlengus suuri kahjustusi.

Kurna mõis ei põle aga mitte esimest korda. Eesti mõisaportaali andmetel hävis mõisahoone 2002. aasta sügisel tulekahjus peaaegu täielikult. Alles jäi vaid parempoolne tiibhoone ning parempoolse otsa vähesed söestunud varemed. Samuti on varemeis või hävinud enamik mõisa kõrvalhooneid (sh ait ja tall-tõllakuur).

Kurna mõisa (saksa k Cournal) on esmamainitud 1384. aastal. 1828. aastal omandas mõisa Helene von Knorring, kelle perekonna kätte jäi mõis sama sajandi lõpuni. 19. sajandi teisel poolel ehitati mõisakompleks ka esinduslikuna välja. Tollal püstitati sinna historitsistlik puidust peahoone. Lameda katusega hoone oli otstest kahekorruseline, keskelt aga ühekorruseline. Hoone parempoolse otsaga liitus esiväljaku ääres paiknev pikk ühekorruseline tiibhoone.

Peahoone taga asetses suur park. Kõrvalhooned paiknesid enamikus peahoonest lääne ja põhja pool. Peahoone vastas, teisel pool suurt auringi asetsesid otsakuti ait ning tall-tõllakuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles