Hispaania õhuturbe hävitaja lasi Eesti õhuruumis eksikombel välja õhk-õhk tüüpi lahingraketi (90)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Pole teada, kas rakett plahvatas õhus või mitte.
  • Õhuväe ülem sai juhtunust teada poolteist tundi hiljem.
  • Mitmed inimesed ütlesid Tartu kandis, et kuulsid eile pärastlõunal valju pauku.

Teisipäeva pärastlõunal tulistas Hispaania hävitaja Otepää lähistel kogemata välja lahingraketi. Kaitsevägi käivitas otsinguoperatsiooni raketi leidmiseks, mis kestab siiani. 

Teisipäeval kell 15.44 toimus vahejuhtum, kus õhuharjutusalal Pangodi kohal Otepää lähistel tulistas Hispaania hävitaja Eurofighter eksikombel välja õhk-õhk tüüpi raketi põhja suunas. Raketi täpne lennutrajektoor, asukoht ja staatus on täpsustamisel, teatas kaitseväe peastaap.

«Raketil on enesehävitusrežiim, mis tagab eksilasu puhul selle hävimise õhus, kuid ei ole välistatud, et rakett maandus maapinnale,» seisis teates.

Kaitseväe peastaabi kinnitusel kandis Hispaania hävituslennuk lahingraketti seetõttu, et oldi õhuturbemissiooni raames harjutusel ning sel juhul on lahingraketid alati lennukil küljes. Balti õhuruumi turvavad Hispaania hävitajad baseeruvad Leedus ning pärast intsidenti pöördusid Hispaania hävitajad tagasi Šiauliai õhuväebaasi.

Eesti Õhuväe ülema kolonel Riivo Valge sõnul on raketi lennuraadius umbes 100 kilomeetrit ning seda otsitakse Tartust põhja pool.

Raketi lennuraadius.
Raketi lennuraadius. Foto: Free Map Tools

AMRAAM tüüpi raketi pikkus on 3,7 meetrit pikk, läbimõõt 18 sentimeetrit, rakett kannab lõhkeainet. Raketi viimane oletatav asukoht oli Tartust 40 kilomeetrit põhja suunas.

Kaitsevägi käivitas protseduuride kohase otsinguoperatsiooni, milles kasutatakse ka õhuväe koptereid.

AMRAAM tüüpi rakett
AMRAAM tüüpi rakett Foto: wikipedia

Juhul, kui märgatakse esemeid, mis võivad olla raketi osad või rakett, palub Kaitsevägi seda mitte mingil juhul puutuda, vaid raketist eemalduda ja teatada leiust koheselt Õhuväe telefonil 717 1900 või hädaabinumbril 112.

Samuti palub Kaitsevägi raketti omal käel mitte otsima asuda.

Intsidendis osalenud Hispaania hävitaja Eurofighter Typhoon 2000 naasis kodubaasi. Balti õhuruumi kaitsmine õhuturbemissiooniga Ämarist ja Šiauliaist jätkub.

Asjaolude väljaselgitamiseks on algatatud uurimine.

Kommentaarid (90)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles