AMRAAM-tüüpi rakettidega oli probleeme ka Soomel (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MRAAM AIM-120
MRAAM AIM-120 Foto: Wikipedia

Tartu lähistel eile eksikombel välja tulistatud lahingraketiga AMRAAM AIM-120 on olnud probleeme ka meie põhjanaabril Soomel, kes loobus lõpuks nende soetamisest üldse.

Väljaanne Helsingin Sanomat kirjutas nimelt septembris 2012, et USAst soetatud rakettidel tuvastati müstiline defekt, mis seisnes raketimootorite tõrkumises külmatestide käigus. Tootja Raytheon ei suutnudki vea põhjust tuvastada ning seda parandada ja Soome loobus nende hankimisest.

«Probleem puudutab aastakümneid toodetud raketimootorit,» tõdes toona Soome õhujõudude insener Kari Renko.

Soome oli 2008. aastal saanud USA kongressilt loe osta kuni 300 AMRAAM-raketti ning tehingu hinnaks pakuti 435 miljonit dollarit. Soome pidid need tarnimata 2012. aastal ning võetama kasutusele hävitajatel F-18 Hornet.

Varem oli Soome kasutanud sama raketi vanemaid versioone.

AMRAAM tüüpi raketi pikkus on 3,7 meetrit pikk, läbimõõt 18 sentimeetrit.  Kui AMRAAMi rakett käivitatakse, kasutavad NATO piloodid lühendatud koodi Fox Three.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles