Porošenko arutas Pompeoga vastutegevust Vene agressioonile (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina meeleavaldajad poliitvangi Oleg Sentsovi vabastamist nõudmas.
Ukraina meeleavaldajad poliitvangi Oleg Sentsovi vabastamist nõudmas. Foto: Sergei Supinsky / AFP/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko vestles telefonitsi USA välisministri Mike Pompeoga ja koos arutati vastutegevust Venemaa agressioonile.

«Pooled toetasid lähenemist edasisele vastutegevusele Vene agressioonile ja Ukraina terviklikkuse taastamisele, arvestades kahe riigi juhtide viimase aja suhtlust,» edastas Ukraina presidendi pressiteenistus.

Porošenko tänas Pompeot ajaloolise deklaratsiooni eest mitte tunnistada Vene agressori katset annekteerida Krimmi.

«Vestlejad märkisid, et USA lähenemine Vene-poliitikale on selge ja ühemõtteline - kuni Kreml jätkab vastandumist, kasvab agressiooni hind Venemaa jaoks edasi,» seisis teates.

Pooled tõdesid, et Venemaale kehtestatud sanktsioonid jäävad jõusse, kuni Ukraina terviklikkuse taastamiseni, sealhulgas Krimmi tagasisaamiseni.

«Venemaa püüded olukorda teravdada saavad ka edaspidi kohase vastuse ja suurendavad jätkuva agressiooni hinda,» seisis teates.

Lisaks koordineeriti tegevust ÜRO rahuvalvajate Donbassi saatmise algatuse ettevalmistamisel, kaasa arvatud Ukraina-poolse kontrolli taastamise tähtsust Ukraina-Vene piiri üle.

Teates rõhutati, et erilist tähelepanu pöörati Ukraina pant- ja poliitvangide vabastamisele Venemaa ja Krimmi vanglatest ning Donbassi sisside käest.

«Peame suurendama survet Venemaale, et vabastataks kõik Ukraina vangid, sealhulgas Oleg Sentsov, kes nälgib juba 86. päeva,» märkis Porošenko.

President ja välisminister kinnitasid Kiievi ja Washingtoni otsustavat seisukohta projektist Nord Stream 2 tulenevate julgeolekuohtudest.

Pompeo õnnitles Porošenkot korruptsioonikohtu eduka käivitamise puhul.

Pooled arutasid ka Ukraina-USA strateegilise partnerluse tugevdamist, kaasa arvatud julgeoleku ja riigikaitse valdkonnas, ja Kiievi reformide toetamist koostöös Maailma Kaubandusorganisatsiooniga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles