Pildid: Austraalia osariik võitleb ulatuslikuma põuaga 1965. aastast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia suurima rahvaarvuga osariik Uus-Lõuna-Wales peab võitlust kogu selle 800 000 ruutkilomeetrist pindala katva põuaga, vahendab BBC.

Kuiv talv on Austraalia idaosas valitsevat põuda intensiivistanud. Uus-Lõuna-Walesi osariik toodab umbes veerandi kogu riigi põllusaadustest. Täna anti sellele 100 protsendiline põuastaatus.

Farmerite veehoidlad on kuivad ning saak hävib. Paljud neist pole võimelised enam karjaloomi toitma. Osariigi võimud andsid põua tõttu põllumeestele loa lasta maha piiramatul arvul känguruid, kes söövad kariloomadega samal karjamaal. Paljud karjakasvatajad peavad otsustama, kas müüa oma kariloomad maha või jätkata nende toitmist ja riskida suurema finantskaotusega.

Osariigi- ning föderaalvõimud lubasid finantsabi, kuid sellest kõigile põllumeestele ilmselt ei piisa.

Vihma pole tõenäoliselt oodata ka järgmise kolme kuu jooksul. «Siin osariigis pole vist ühtki inimest, kes vihma ei ootaks,» ütles Uus-Lõuna-Walesi esmaste tööstuste minister Niall Blair.

Teadlased on aga tõrksad põuas kliimamuutusi süüdistama, sest Austraalia ilmastik erineb märkimisväärselt aastate lõikes loomulikult.  Põudu põhjustavad mitmed erinevad keerulised asjaolud. Samas võivad mõned põudu mõjutavad asjaolud tuleneda muutustest atmosfääris, mis on seotud kliimamuutustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles