Riigikohus pani võimsale tuulepargile pidurit (5)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepargid WWW FOTO: P M
Tuulepargid WWW FOTO: P M Foto: P M

Riik lubab Hiiumaa merre suurt tuuleparki ilma, et oleks selle mõju keskkonnale täpselt analüüsinud, leiab riigikohus värskes otsuses.

«Minu seitsme riigikohtuaasta staaži juures on see üks keerukamaid lahendeid, paljude detailide ja keerukate küsimustega,» nentis eile päeval riigikohtunik Ivo Pilving.

Jutt käib Hiiu maavanema 2016. aastal kehtestatud mereplaneeringust. Seal on maha märgitud alad meres, kuhu võiks rajada tuulepargid. See kooskõlastati toona ministeeriumite, ametite ja omavalitsustega. Lisaks telliti keskkonnamõju strateegiline hindamine, mille kiitis heaks keskkonnaamet. Näiliselt kõik korrektne.

Ent sisuliselt ei tähendanud «strateegiline hindamine» muud kui ülevaadet juba tehtud vanadest uuringutest. Aruandeski nenditakse, et täpsemad uuringud tehakse tulevikus.

Samal ajal on eile kehtetuks tunnistatud planeeringuga juba edasi liigutud ja käib tuulepargi uus etapp ehk hoonestusloataotluse menetlus. Meretuulepargi tahab ehitada AS Nelja Energia, mille ostis mõned kuud tagasi Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green. Tehing läks maksma 493 miljonit eurot, mis teeb sellest Eesti suuruselt kolmanda müügitehingu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles