Colombia tunnustas Palestiinat iseseisva riigina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina lipuga mees Iisraeli politseiauto kõrval.
Palestiina lipuga mees Iisraeli politseiauto kõrval. Foto: Adlan Mansri/SIPA / Adlan Mansri/SIPA

Colombia tunnustas Palestiinat iseseisva riigina, vahendas kolmapäeval uudisteagentuur AFP riigi välisministeeriumi teadaannet.

Avalduse kohaselt tunnustas endine president Juan Manuel Santos Palestiina riiki vahetult enne ametiaja lõppu.

"Me tahame teid Colombia valitsuse nimel informeerida, et president Juan Manuel Santos on otsustanud tunnustada Palestiinat vaba ja iseseisva riigina," kirjutati 3. augustil dateeritud kirjas, mis avalikustati kolmapäeval.

Colombia uus president Ivan Duque astus ametisse kolmapäeval.

Palestiinat on varem tunnustanud iseseisva riigina enamik Lõuna-Ameerika riike nagu Brasiilia, Argentiina, Boliivia, Uruguay, Ecuador, Venezuela, Tšiili ja Paraguay. Alguse tegi Uruguay ja sellele järgnes Brasiilia, mille järel lühikese aja jooksul ülejäänud.

Palestiinal on ÜRO vaatlejastaatus, kuid ametlikult teda liikmesriigina ei tunnustata.

Iisraeli parlament kiitis juulis heaks uue seaduse, mis määratleb selle maa juudi rahvusriigina. Seaduse kriitikute sõnul võib see viia araablastest kodanike diskrimineerimiseni. Seadus, mis võeti vastu 62 poolt- ja 55 vastuhäälega, annab heebrea keelele riigikeele staatuse ning märgib, et juudiasunduste loomine on riiklikes huvides.

Varem samuti riigikeelena määratletud araabia keelele jäeti üksnes eristaatus.

Seaduses nimetatakse Iisraeli juutide ajalooliseks kodumaaks ning öeldakse, et juutidel on seal enesemääramisõigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles