Selgusid Liepajas liivadüünide tragöödia üksikasjad (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel reedel hukkus Lätis Liepaja rannas varisenud liivadüüni alla jäänud kaheksa-aastane poiss, kes oli rannas koos emaga.

Praegu meenutab ligi nädal aega tagasi toimunud õnnetust põlevad küünlad ja valge rist,  millel on kiri Daniukas, kirjutab TVnet. Nii hüüdsid väikest leedu poissi Danielist tema vanemad.

Õnnetuspaik on üsna järsu kaldaga, mere ja panga vahel on vaid kitsuke rannariba. Hukunud poiss oli rannas koos oma ema, nõbu, teiste laste ja täiskasvanutega, rääkis Kurzeme politsei jaoskonna esindaja Signe Šteinberg. Õnnetuse ajal mängis poiss üksi, sest teised lapsed olid läinud ujuma ning ka täiskasvanute tähelepanu oli nendel. Võimalik, et ema alguses isegi ei märganud varingut. Kui laps välja kaevati, siis oli ta juba ilma elumärkideta.

Augusti alguses hukkus Liepajas liivadüüni varingus väike leedu poiss.
Augusti alguses hukkus Liepajas liivadüüni varingus väike leedu poiss. Foto: Ģirts Gersons, www.liepajniekiem.lv

Õnnetuse põhjuseks peetakse põuda. «Düün koosneb peamiselt liivast ja kuivades liivaterade sidusus väheneb. Nagu kõik teavad, siis märjast liivast saab liivalossi teha, aga kuivast mitte,» selgitas Läti Ülikooli rannikuuurija Janis Lapinskis.

Ta lisas, et praegu on väga ohtlik ronida liivadüünidele. «See (luidetel ronimine - toim.) on tänavu väga halb mõte, sest varingud võivad juhtuda ilma igasuguse põhjuseta,» selgitas teadlane. 

Ta tuletas meelde, et tegu pole esimese sellise traagilise õnnetusega. Mõne aasta eest toimus sama traagiline õnnetus Jūrkalnes.

Kohalik omavalitsus tellis hoiatussildid, mis on kavas randa üles panna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles