Põllumajandusharidust jäädvustatakse Olustveres

Heino Laiapea
, Olustvere Sovhoostehnikumi vilistlane 1970
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool.
Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool. Foto: Marko Saarm

Eesti vanima põllumajanduskooli Olustvere vilistlaste kokkutulek toimub 11. augustil. Viie aasta eest valmis kooli ajaloost raamat „125 aastat Eesti Aleksandrikooli asutamisest”. Toimetuse kolleegiumi, koostaja Aimur Joandi ja toimetaja Anneli Sihvarti koostöös sündinud teos on läbilõige kooli arengust.

Aimur Joandi soovis põhjalikumalt käsitleda kooli varasemat ajalugu, kuid maht (344 lk) seadis piirid. Kooli töötajate ja vilistlaste artiklid pakuvad huvi.

Olustverelase, Viljandi muuseumi töötaja Heli Grosbergi „Olustvere – mälestised ja mälestused” on kerge lugemine ka inimesele, kes Olustvere asjadega vähem kursis.

Tehnikumi vilistlasena oli minulgi võimalus mõni lugu kirja panna ja tutvuda käsikirjaga. Mõne autori vaatenurk on ajas muutunud. Kahjuks on vaid põgusalt juttu tehnikumi spordi hiilgeajast 1960. ja 1970. aastatel.

Taolisi raamatuid on vilistlaste algatusel ilmunud enamiku põllumajandustehnikumide kohta. On välja antud ka brošüüre, mis tutvustavad õppimisvõimalusi.

50 aasta eest olid põllumajandustehnikumid Antslas, Väimelas, Räpinas, Palamusel (Luual) Kuremaal, Jänedal, Vinnis, Türil, Kehtnas, Vana-Võidus, Olustveres, Tihemetsas, Õisus.

Kuna paljud neist on nüüdseks likvideeritud või kaotanud oma iseseisvuse, on aeg koondada kõik need raamatud ühte kohta näitusena. Põllumajandushariduse jäädvustamine EV 100 valguses annab selleks võimaluse, sobivaim koht on Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool

Jäneda Põllumajanduskeskkooli vilistlased tähistavad kooli asutamise 100. aastapäeva 18. augustil ja ilmub teine kooli ajalooraamat, esimene ilmus 2004. aastal.

Ajalugu tervikuna nähtavaks

Aimur Joandi Olustvere raamatut võib võrrelda Arvo Sirendi koostatud teostega „Eesti Põllumajandus XX sajandil”, mille autorid olid valdkonna asjatundjad.

Maaeluministeerium koostab oma juubeliks novembris 100 fotoga raamatut. Loogiline, et ministeeriumi näitusele tuuakse ka mullu oktoobris põllumajandusmuuseumisse saadetud ENSV põllumajandusjuhtide pildid. Iga ajastu põllumajandusinimesed väärivad riigi juubeliaastal tunnustamist. Eesti Maaülikoolis on seintel edukate vilistlaste fotod. Kuhugi on aga avalikkuse eest kadunud eelmiste rektorite pildid. Kui juba meie põllumajanduse ajalugu, siis olgu see täielik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles