Supo: Soomeski esineb põgenike järele luuravaid «turiste»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia turistid Soomes Helsingi katedraali ees.
Aasia turistid Soomes Helsingi katedraali ees. Foto: Caro / Andree Kaiser / Scanpix

Juunis mõisteti Rootsis Hiina heaks Põhjamaades viibivate Tiibeti põgenike järele luuramises süüdi üks tiibetlane ning Soome kaitsepolitsei (Supo) sõnul pole taolised juhtumid haruldased ka Soomes.

Hiina heaks Põhjamaades töötanud tiibetlane külastas aastatel 2013-2015 Stockholmi prokuröri teatel mitu korda ka Soomet, kuid reiside üksikasjad jäeti salastatuks.

Rootsis on varem kohtusse jõudnud sarnased juhtumid, kus luurati Hiina, Iraani ja Rwanda  põgenike järele. Saksamaal mõisteti 2011. aastal süüdi hiinlane, kes kogus salaja andmeid uiguuridest põgenike aadresside, peresidemete ja tegevuse kohta.

Soomes pole põgenike järele luuramine kuritegu, kuid Supo ja teiste inimõigusorganisatsioonide arvates tuleks tegu kriminaliseerida. 1995. aastal saatis Supo välja ühe diplomaadi, keda süüdistati põgenike järele luuramises.

«Meilegi Soomes saabuvad regulaarselt teated taolistest juhtumitest,» ütles Helsingin Sanomatele Supo direktor Antti Pelttari. «Kahjuks näib, et tegu on nähtusega, mis ei ole kuskile kadumas.»

Helsingin Sanomat uuris Soome Uiguuride ja Falun Gongi kogukondade esindajatelt, ega neil kunagi tunnet pole tekkinud, et keegi nende järele luurab. Mõlemad kogukonnad on Hiinas laialdase tagakiusamise ohvrid. Kellelgi neist polnud aga kindlaid tõendeid, et nende järele luuratakse, kuid paljud kahtlustavad ja kardavad seda.

Näiteks korraldas Soome Uiguuride kogukond Helsinki Senativäljakul 7. juulil meeleavalduse, mille käigus umbes 50 protestijat nõudis uiguuride rõhumise lõpetamist Hiinas. Enamik neist kattis oma näo kartuses, et nende tegevus võib kahjustada sugulasi kodumaal.

Protestil viibis üks Aasia mees, kes tegi palju pilte ja mõned videod. Kui Helsingin Sanomat temaga juttu tegi, ütles ta, et on Jaapani turist ja pööras end seejärel Helsingi katedraali poole ja tegi sellest paar klõpsu. Seejärel jätkas ta meeleavalduse kajastamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles