Tänavaküsitlus: mida arvate kellakeeramise lõpetamisest?

Merilin Mändveer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus toetab kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides iga-aastase suve- ja talveajale ülemineku lõpetamist. Postimees uuris, mida inimesed sellest otsusest arvavad.

Mida arvate selle kohta, et valitsus pooldab kellakeeramise ärajätmist?

Kaja: «Kuna olen väikese lapsega kodus, siis see mind praegu nii palju ei mõjuta, aga eelnevalt mäletan, et oli raskem ärgata ning mõnda aega oli režiim sassis. Osasid inimesi mõjutas see vähem, tuttavate hulgas kõik niimodi ei vingunud, aga mind kohati häiris.»

Teila: «Minu arust on see väga hea mõte, sest olen üks nendest, kellel on kella keeramise tõttu raske uue ajaga harjuda.»

Artur: «Isiklikult pole see mind rohkem mõjutanud kui et mõnel päeval aastas saab pikemalt või lühemalt magada. Üldiselt ei ole mul sellel teemal tugevat arvamust.»

Kristjan: «Mina arvan, et see on mõistlik, nii ei lähe asjad sassi. Mul just juhtus välismaal siuke õnnetus, kus kellakeeramise tõttu, milles mängis rolli ka ajavahe riikide vahel, jäin oma lennukist maha. Nii et mida lihtsam, seda parem.»

Indrek: «Ausalt öeldes ei ole mul sellest lugu kas keeratakse või mitte, see ei mõjuta elu eriti.»

Lembit: «Mitte keerata kella, jäägu nii nagu on ja ongi asi korras.»

Helve: «Minu arust peaks keerama. Minu unerežiim on just selle kellakeeramise peale orienteerunud.»

Kas minna talve- või suveajale?

Kristjan: «Läheks näiteks talveajale, ühe kahest peab ju valima.»

Teila: «Et saaks kauem magada, suveaajale vist, või talve? Igatahes see, mis on tund aega taga, sobib mulle rohkem.»

Siina: «Ükskõik kummale poole, peaasi, et jääb sama aeg.»

Kellakeeramise võimalikku negatiivset mõju tervisele on näidanud uuringud, mille kohaselt mõjutab kellakeeramine inimeste biorütmi, tuues endaga kaasa une- ja keskendumisprobleeme. Kella ei soovita keerata ka haridusvaldkonna spetsialistid, kelle sõnul võib see avaldada mõju õpilaste õpiedukusele.

Seda kas eelistada üleminekut talve- või suveajale majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul praegu otsustada ei saa. «Mõlemal lähenemisel on head ja halvad küljed, kuid riikliku seisukoha tarbeks pole praegu piisavalt uuringuid ja andmeid, mis lubaksid üht või teist aega eelistada.».

Euroopa Liidus lõpetatakse suveajale üleminek, kui enamik liikmesriikidest annab selleks oma toetuse ning juhul, kui leitakse üksmeel, et muutus toimub kogu Euroopa Liidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles