Venemaa reageerib USA uutele sanktsioonidele vastumeetmetega (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.
Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Scanpix

Venemaa töötab vastuseks USA uutele sanktsioonidele välja vastumeetmed, teatas Vene välisministeerium täna.

«Vene pool asub tööle vastumeetmete väljatöötamisega,» ütles välisametkonna pressiesindaja Maria Zahharova ajakirjanikele.

Tema sõnul on piirangud Ühendriikide järjekordne katse Venemaad demoniseerida ja ultimaatumite esitamine Venemaale on kasutu.

USA teatas kolmapäeva õhtul Venemaale sanktsioonide kehtestamisest seoses närvimürgi Novitšok kasutamisega Briti kodaniku Sergei Skripali ja tema tütre Julia tapmiskatses. Sanktsioonide täpne sisu pole teada, kuid nendest teatamine tõi kaasa rubla väärtuse järsu languse rahaturgudel.

Zahharova sõnul on Venemaale esitatud süüdistused Skripalide mürgitamises alusetud. «Tervet süüdistuspüramiidi ehitatakse õiguslike põhjendusteta, kuid meile räägitakse endiselt rahvusvahelisest õigusest ja õiguslike kohustuste austamisest,» lisas ta.

Pressiesindaja ütles, et Ühendriigid esitavad sanktsioonide tühistamise tingimusena teadlikult nõudmisi, mis on meile vastuvõetamatud. «Meid ähvardatakse sanktsioonisurve edasise eskaleerimisega ning USA on võtnud teadlikult suuna pingete edasisele suurendamisele kahepoolsetes suhetes, mis on nende jõupingutuste tõttu juba niigi peaaegu nulli viidud.» 

Zahharova süüdistas Washingtoni Salisbury vahejuhtumi valimises konstrueeritud ettekäändeks sanktsioonidele.

Skripalid mürgitati märtsis Inglismaal Salisbury linnas ning praeguseks on mõlemad tervenenud. Suurbritannia peab keemiarünnaku eest vastutavaks Venemaad.

30. juulil haigestusid Salisbury lähedal Amesburys Novitšokiga kokku puutudes Dawn Sturgess ja Charlie Rowley. Sturgess suri 8. juulil pärast kokkupuudet pudeliga, mida ta pidas lõhnaõliks. Pudeli leidis ja andis talle elukaaslane Rowley, kes samuti haigestus, kuid on nüüdseks haiglast välja lubatud.

USA saatis pärast märtsikuist juhtumit solidaarsusavaldusena Suurbritanniale riigist välja 60 Vene diplomaati ja andis Venemaale käsu sulgeda konsulaat Seattle´is.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles