Rõõm paneb Venemaa Lähis-Põhjas eesti keeles laulma  

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Rõõmuse minikontsert Postimehele Tara linna Sõpruse majas. Paremalt alates Vladimir Olšanski (venelasest akordionimängija), Klara Vuks, Klara Tuvike, Juganna Vuks, Vera Sokk, Vilma Udras, Nikolai Ellisaar ning Eestist külla sõitnud Nadežda Ellisaar.
Ansambel Rõõmuse minikontsert Postimehele Tara linna Sõpruse majas. Paremalt alates Vladimir Olšanski (venelasest akordionimängija), Klara Vuks, Klara Tuvike, Juganna Vuks, Vera Sokk, Vilma Udras, Nikolai Ellisaar ning Eestist külla sõitnud Nadežda Ellisaar. Foto: Jaanus Piirsalu

«Me lihtsalt ei taha lahustuda siin venelaste seas. Niikaua, kuni jõudu jätkub, teeme edasi,» ütleb Vera Konõševa (sündinud Sokk) eesti keeles. Vera laulab ainsas Siberis siiani tegutsevas eestlaste ansamblis Rõõmus. Krasnojarski krais käib veel koos kaks setu ansamblit.

Alles 2005. aastal loodud Rõõmus tegutseb Omski oblasti vanimas linnas Taras, Lääne-Siberi suurte naftaväljade veerel. Kuus-seitse eestlast laulavad koos igal nädalal ning mõnes kuus on lausa kolm esinemist, ütleb ansambli vanim liige ja vaimne juht, 72-aastane Vilma Gavrilova (sündinud Udras). «Rõõmus on nimi sellepärast, et me oleme õnnelikud ja lõbusad,» lausub Vilma. «Kes tahab, sellel on elu alati lõbus,» lisab ta naerdes.

Postimehele tõestavad Vilma, Vera, Klara Reider (sündinud Vuks – tema on kõige noorem, 57-aastane), Juganna Torkunova (sündinud Vuks), Klara Germizejeva (sündinud Tuvike) ja Nikolai Ellisaar (ainuke meeslaulja!) oma oskusi lauludega «Läänemere lained», «Ma tahaksin kodus olla» ja «Juhhõissa, pulmad». Kõige rohkem tõuseb esinemisest esile kirg laulda eesti keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles