10 riiki, kus tiksub demograafiline pomm (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanur Roomas.
Vanur Roomas. Foto: Caro / Neumann / Caro / Neumann/Scanpix

Riigid üle maailma seisavad silmitsi kahaneva rahvaarvu ja kasvava eeldatava elueaga. Vananev populatsioon viib suuremate kulutusteni tervishoius ja pensionimaksetes, kuid töötavate inimeste ja maksumaksjate hulk väheneb. Osades riikides on see kriis vaid aja küsimus.

Teadlaste sõnul vajavad riigid sündimuse taset 2,2 last naise kohta, et säilitada stabiilne populatsioon, kuid paljudes riikides, näiteks USAs ja Lõuna-Koreas, on see näitaja langenud alla kahe lapse naise kohta.

Immigrantidest töölised võivad sellest trendist põhjustatud probleeme leevendada, kuid immigratsioon üksi ei suuda ümber pöörata demograafilist kriisi, kui oluline osa kodanikest lahkub omakorda tööle välismaale.

-USAs on sündimuse tase saavutanud ajaloolise madalseisu, ehk 1,76 last naise kohta

Rase naine ultraheliuuringul.
Rase naine ultraheliuuringul. Foto: Teresa Crawford / AP

Läinud aastal langes sündimuse tase Ameerika Ühendriikides ajalooliselt madalale. Samas on ameeriklaste keskmine eeldatav eluiga suhteliselt kõrge (78,7 aastat).

Paljude ekspertide sõnul panustasid sellesse trendi 2008. aasta majanduskriis ja kõrghariduse kallidus.

Tänavu läbi viidud uuringust aga selgus, et täiskasvanud, kes lapsi soovivad ei saa neid mõnikord üldse või piirduvad tahetust vähematega, sest lastehoiuteenuste hind käib neile üle jõu.

-Hispaanias ületavad surmade arvud igal aastal sündide arvu ja mõned linnad on pea hüljatud

Naine lapsega.
Naine lapsega. Foto: Caro / Frank Sorge / Caro / Frank Sorge

Hispaania naistel on tavaks hiljem sünnitada, kui enamustes teistes Euroopa riikides ja hispaanlased elavad samuti kauem kui teised Euroopa Liidus. Hispaania naistel sünnib keskmiselt 1,5 last.

Samas suurenes Hispaania rahvaarv 2017. aastal teist aastat järjest. Muudatuse tõi endaga osaliselt kaasa suurenenud migrantide sissevool.

Läinud aastal lõi Hispaania valitsus erikomisjoni, mille ülesandeks on välja selgitada, kuidas langevat sündimuse taset ümber pöörata.

-Itaalia kasvav immigratsioonitase ei ole riiki vananeva rahvastiku kriisist päästa

Vanurid Itaalias. 
Vanurid Itaalias. Foto: Caro / Sorge / Caro / Sorge

Läinud aastal sündis Itaalias rekordiliselt vähe 464 000 last ja riigi keskmine eluiga on ületanud esmakordselt 45. eluaasta.

Itaaliasse saabunud immigrantide arv läinud aastal suurenes ja lahkuvate itaallaste arv vähenes, kuid kumbki asjaolu pole ümber pööranud Itaalia vananeva rahvastiku probleemi.

Paljud itaallased tahavad kaht või enamat last, kuid nende sõnul on keeruline leida tööd.

-Bulgaaria populatsioon väheneb maailmas kõige kiiremini

Imikud haiglas. 
Imikud haiglas. Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

ELi vaeseima liikme Bulgaaria populatsioon võib varsti olla samal tasemel Teise maailmasõja järgse ajaga. Ennustatakse, et selle elanike arv langeb aastaks 2050 praeguselt, umbes seitsmelt miljonilt 5,4 miljoni elanikuni.

Lisaks kolivad Bulgaaria kodanikud paremate töövõimaluste nimel välismaale. Bulgaarias sünnib vaid 1,46 last naise kohta.

«Aktiivse populatsiooni kahanemine on majanduslik ja sotsiaalne pomm, mis plahvatab kui me adekvaatseid meetmeid kasutusele ei võta,» ütles läinud aastal Bulgaara asetööminister Sultanka Petrova.

-Läti rahvaarv väheneb järjepanu ja paljud kodanikud lahkuvad tööle teistesse ELi riikidesse

Emad lastega Riias. 
Emad lastega Riias. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Pärast Läti liitumist ELiga 2004. aastal, on lahkunud ligi 20 protsenti populatsioonist, et teistes liidumaades, näiteks Saksamaal või Suurbritannias paremat tööd leida.

Läti umbes kahe miljoni elaniku suurune rahvaarv langeb aastaks 2050 ennustuste kohaselt 1,52 miljoni elanikuni. Läti on üks kümnest kiiremini kahaneva rahvaarvuga riikidest maailmas.

-Mõned lõunakorealased ütlevad, et neid takistab lapsi saamast finantsiline ebakindlus

Isa ja tütar tuvisid söötmas. 
Isa ja tütar tuvisid söötmas. Foto: Caro / Kruppa / Caro / Kruppa

Lõuna-Korea valitsus ergutab rahaga peresid rohkem kui üht last saama. Hetkel sünnib riigis iga naise kohta keskmisel 1,26 last ning see on stabiilse  populatsiooni säilitamiseks liiga madal.

Nii valitsus kui ka mõned eraettevõtted võimaldavad võimaliku populatsioonikriisi hirmus näiteks isadel vanemapuhkust võtta.

Ekspertide sõnul on Lõuna-Korea madal sündimuse tase seotud asjaoluga, et naised saavad lapsi aina vanemas eas. 2017. aastal ületas esimese lapse saanud naise keskmine eluiga 31. eluaastat. Tegu on vanima keskmise vanusega maailmas.

-Jaapani valitsus stimuleerib lapsi saama rahaga

Kumamoto linnavolikogu liige istungi käigus last hoidmas.
Kumamoto linnavolikogu liige istungi käigus last hoidmas. Foto: Kyodo / Reuters

Eksperdid on mures Jaapani vananeva rahvastiku pärast. Läinud aastal oli sealne sündimus ajaloo väikseim.

Peaminister Shinzo Abe valitsus pakub jaapanlannade sünnitama innustamiseks muuhulgas ka raha. Hiljuti asus sündimuse tase tõusuteele, jõudes keskmiselt 1,44 lapseni naise kohta, mis on võrreldav 90ndatega.

Erinevalt teistest riikidest, kus sündimuse tase on sarnane, pole Jaapanisse saabunus olulisel määral immigrante. Madal tööjõu tase alandab maksuraha, mida on võimalik suunata pensionitesse ja vanematele kodanikele mõeldud tervishoiuteenustesse.

-Immigratsioon võib aidata rahvastikukriisi vältida, kuid Suurbritannias on migratsiooni tase Brexiti tõttu langenud

Vanurid koeri Suurbritannias koeri jalutamas. 
Vanurid koeri Suurbritannias koeri jalutamas. Foto: Caro / Ramesh Amruth / Caro / Ramesh Amruth

Suurbritannia sündimus on 12 aasta madalaimal tasemel. Samas tõuseb kvaliteetse tervishoiu ja paremate elustandardite tõttu 65-aastaste ja vanemate inimeste osakaal  ühiskonnas. Pärast Suurbritannia otsust EList lahkuda, hakkas aga vähenema sinna saabuvate migrantide arv.

-Singapuris on maailma madalaim sündimuse tase, kuid ekspertide sõnul on kriisi võimalik siiski vältida

Rase naine Singapuris. 
Rase naine Singapuris. Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP

Singapuri sündimuse tase - 0,83 last naise kohta - on madalaim maailmas.

2017. aastal avaldatud raportis kirjutati, et riik on samal teel, mis Jaapan ja seisab silmitsi suure populatsioonikriisiga. 2017. aastal võrdsustus esmakordselt Singapuri ajaloos 65-aastaste ja vanemate ning 15-aastaste ja nooremate hulk ühiskonnas.

Kuigi Singapuri tööjõud vananeb ja noorte arvukus väheneb, seisab raportis, et trendi on võimalik siiski ümber pöörata. Raportis soovitati selleks palgata rohkem immigrante.

-Kaks aastat tagasi otsustas Hiina taas lubada peredesse ühe lapse asemel kaht last, kuid muudatus poliitikas pole pööret toonud riigi langevasse sündimuse tasemesse

Vastsündinu Hiinas.
Vastsündinu Hiinas. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Hiina sündimuse tase on hoolimata 2016. aastal tehtud otsusest jätkuvalt languses. Seetõttu otsustasid mõned Hiina provintsid maksta peredele, kel on kaks last, preemiaid. Teised soovivad laste arvu piirangud üldse kaotada.

Hiina Riiklik Tervishoiukomisjon aga palud ekspertidel uurida, kas maksusoodustused käivitaksid beebibuumi.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles