Keemiafirma peab maksma vähihaigele 250 miljonit eurot (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dewayne Johnson kohtusaalis. Ta on just kuulnud, et Monsanto peab talle hüvitist maksma.
Dewayne Johnson kohtusaalis. Ta on just kuulnud, et Monsanto peab talle hüvitist maksma. Foto: Josh Edelson / AP / Scanpix

California kohus otsustas eile, et rahvusvahelisel agrokeemiaettevõttel Monsanto tuleb maksta üle 250 miljoni euro suuruse kahjutasu vähki haigestunud mehele, sest ei hoiatanud umbrohutõrjevahendi Roundup vähki tekitava toime eest.

Kohus leidis, et Roundup ja selle professionaalseks kasutamiseks mõeldud versioon RangerPro aitasid otsustavalt kaasa Dewayne Johnsoni surmahaigusele.

Vandekohus jõudis seisukohale, et Monsanto oleks pidanud hoiatama, et toode võib tekitada vähki.

Monsanto on lubanud otsuse edasi kaevata.

Californias Benicias kooliaednikuna töötanud Johnsonil diagnoositi 2014. aastal vererakkudes tekkiv vähivorm mitte-Hadgkini lümfoom, mida seostatakse umbrohutõrjevahendiga, mida ta oma töös sageli kasutas.

«Ma tahan tänada kõiki kogu südamest,» ütles Johnson pärast otsuse ette lugemist. «Mul on hea meel siin olla. See juhtum on palju suurem kui mina. Loodetavasti saab see tähelepanu, mida see vajab.»

Johnson, kes oli otsuse tegemise ajal hoidnud pisaraid tagasi, nuttis pärast lahinal. Samamoodi tegid mõned vandekohtunikud. 

Tegemist on esimese kohtuasjaga, kus vähihaige süüdistab haiguse tekkes Roundupi. Monsanto kaotus kohtus avab tee sadadele samalaadsetele juhtumitele.

Rahvusvaheline vähiuurimiskeskus IARC liigitas 2015. aastal Roundupi peamise toimeaine glüfosaadi tõenäoliselt vähki tekitavate ainete hulka.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles