Tuhanded hiinlased püüavad takistada mošee lammutamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Mošee Weizhous valgusvoos täna öösel.
Suur Mošee Weizhous valgusvoos täna öösel. Foto: Sam McNeil / AP / Scanpix

Tuhanded inimesed kogunesid täna Hiina põhjaosas Ningxia piirkonnas Weizhou linnas mošee juurde, mille võimud on ähvardanud lammutada.

Juhtum osutab Pekingi üha karmistuvale poliitikale religiooni suhtes üldiselt, seades eriti kahtluse alla islamisu tuleviku.

Hiina võimud on kõikjal riigis hakanud piirama moslemite usuvabadust ning püüavad allutada neid nagu kõiki teisi usklikke Kommunistliku Partei ideoloogiale.

Meeleavaldajad hakkasid Weizhou suurmošee juurde kogunema juba neljapäeval.

Sotisaalmeediasse jõudnud videotel on näha sadu meeleavaldajaid hoone ees ning märulivarustuses politseid neid valvamas. Reedel istusid Hiina lippudega demonstrandid vaikselt mošee trepil ja väljakul ning suundusid siis palvusele.

«Valitsus ütleb, et see on ebaseaduslik hoone, aga ei ole. Mošeel on mitmesaja-aastane ajalugu,» ütles Weizhou poodnik.

Valituse dokumentide järgi ehitati mošee kahe aasta eest, kuid sel ei ole korralikku ehitusluba ja mitmele ametnikule esitati juba ehitusprotsessi ajal tõsine hoiatus.

Kohalikud moslemid muutusid murelikuks eelmisel nädalal, kui selgus, et valitsus nõuab mošee lammutamist, kuna see on ehitatud ilma loata.

Dokumendis hoiatatakse, et kui mošee reedeks, 10. augustiks, lammutatud ei saa, tõmbab valitsus selle jõuga maha ega vastuta tagajärgde eest.

Hiinas elab umbes 23 miljonit moslemit ja islamiusk on üks riigi ametlikult tunnustatud religioonidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles