"Kauges külas" kõlas kaunilt üle Käsmu metsade

Katria Helena Komp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curly Stringsi laulja Eeva Talsi mängib ise viiulit.
Curly Stringsi laulja Eeva Talsi mängib ise viiulit. Foto: Eero Vabamägi

Ansamblit Curly Strings, kelle laul "Kauges külas" on, tunnevad folgilised juba ammu. Oma esimesel Viru Folgil astus ansambel üles väikesel Vinteri laval, kuid sel aastal, neljandal korral, esinesid nad kaunil mereäärsel Ingmani metsalaval.

Eestlaste armastatud folkansambel tõi metsalava juurde paarisaja inimese ringis. Mõned nautisid kontserti murulapil istudes, teised keerutasid hoogsamate laulude saatel jalga. Oma võluva koosseisuga suutis Curly Strings ka pealtvaatajad laulusoone peale saada ning ansambel pälvis pika kuuma aplausi. Pärast kontserti jagasid bändiliikmed autogramme ja tegid fännidega pilti.

Ansambli nimi, mis tõlkes tähendab justkui krussis pillikeeli, ongi sündinud täpselt nii lihtsalt, kui see kõlab. Ansambli laulja Eeva Talsi ütleb, et see on alati kõneainet ja vastakaid arvamusi pakkunud. Ingliskeelne nimi pandi ansamblile kindla eesmärgiga – kuna esineda plaaniti ka välismaal, kõlas Curly Strings hästi. Strings tähistab nimes pillikeeli ning curly täpselt seda, mis igaüks, kes bändiliikmeid näinud on, arvab – krussis juukseid. On ju Eeva ja Villu Talsil lokkis juuksed.

Muusikud, kes on nüüdseks aastaid koos mänginud, kohtusid esimest korda 16-aastaselt etnolaagris. Seal saigi Curly Stringsi liikmete sõprus alguse.

Eeva Talsi sõnul on just vabadus see, miks folkmuusika inimestele korda lähe. "Siin ei ole õiget ega valet," lausub ta. Ta ütleb, et folkmuusikat tuleb mängida oskuslikult ja siis sobib kõik, puuduvad üleliigsed pinged ning hinges valitseb vabadus.

Kui esmalt võiks folkmuusikat seostada pigem vanema generatsiooniga, siis Eeva sõnul on hoopis vastupidi – folgifestivalidel osaleb rohkem noori kui vanu. Just noortele meeldib see vabastav ja kerge muusikastiil ning seda näitab ka uute muusikute pealekasv. Eeva ütleb, et välismaal armastavad folkmuusikat tõesti vanemad inimesed ning ka Eestis esinevad välisartistid imestavad, kuidas siinsed noored sellist muusikažanrit naudivad.

Lähiajal võb Curly Stringsi Virumaal esinemas näha Rutjal kodukohvikus, Liimala muinastulede ööl ja Illuka mõisas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles