Esimesest õhurünnakust konfliktini internetis ehk kuidas sõda kolib aina rohkem küberruumi

Sven Sakkov
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarnase Taube tüüpi lennukiga korraldas Itaalia piloot Giulio Gavotti tänapäeva Liibüa kohal ajaloo esimese õhurünnaku. Toona polnud sellel erilist mõju, kuid tema tegu ennustas sõjapidamise muutumist tulevikus.
Sarnase Taube tüüpi lennukiga korraldas Itaalia piloot Giulio Gavotti tänapäeva Liibüa kohal ajaloo esimese õhurünnaku. Toona polnud sellel erilist mõju, kuid tema tegu ennustas sõjapidamise muutumist tulevikus. Foto: Bundesarchiv/Wikimedia Commons

Itaalia piloot Giulio Gavotti smugeldas 1. novembril 1911 oma Austria-Ungari impeeriumis ehitatud ühetiivalise lennuki Taube (eesti keeles tähendab see tuvi) pardale neli kahekilost käsigranaati. Tänapäeva Liibüa territooriumil kukutas ta need Ain Zaras üles seatud Türgi sõjaväe laagri kohal alla. Käimas oli Itaalia-Türgi sõda.

Teadaolevalt ei toonud see inimkonna ajaloo esimene õhurünnak kaasa ei purustusi ega ohvreid, küll aga ajas marru Osmanite impeeriumi diplomaadid.

Itaalia kuningriiki süüdistati 1899. aasta Haagi konventsiooni rikkumises, sest sellega oli muuhulgas keelatud õhupallide kasutamise maasihtmärkide pommitamiseks. Rooma ametiisikud osundasid seepeale rahulikult, et õhupall on õhust kergem, lennuk aga mitte, seetõttu pole nad kõnealust konventsiooni sätet rikkunud. Alanud oli õhuvõimu ajastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles