Mihkelson: Eesti peab Läti eeskujul omavalitsuste arvu kärpima

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on tehtud Eesti-Läti piiril.
Pilt on tehtud Eesti-Läti piiril. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Riigikogu saadiku Marko Mihklsoni sõnul peab ka Eesti järgima Läti eeskuju ja hakkama omavalitsuste arvu kahandama.

Läti parlamendi eilne otsus viia lõpule aastaid väldanud haldusreform on samm, mida tuleb Eestil tahes või tahtmata järgida, kirjutab Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv saadik oma blogis.

Läti otsustas eile, et senisest 525 omavalitsusüksusest jääb järele vaid 118.

Mihkelsoni sõnul võib kui palju tahes rääkida uuest arenguhüppest ning sammudest selle saavutamiseks, kuid ilma põhjaliku haldusreformita ei ole lihtsalt võimalik edu saavutada.

Saadik nendib, et kahjuks puudub Eestis selles väga olulises küsimuses poliitiline tahe.

Haldusreform ei tähenda Mihkelsoni hinnangul  üksnes vallapiiride muutmist ning lootust pelgalt valitsemiskulude pealt kokku hoida.

«Hoopis tähtsam on küsimus riigile üheväärse ning horisontaalselt konkurentsivõimelisema keskkonna loomiseks. Puudutagu see siis haridust, transpordivõrku, ettevõtluse soodustamist, investeeringute planeerimist laiemalt kui ka lihtsalt elatustaseme ühtlasemat tõstmist,» kirjutab saadik.

Mihkelsoni kinnitusel peab haldusreformi küsimus tõusma Eesti uute arengueelduste loomise keskmesse, ilma milleta oleksid paljud reformid kas puudulikud või kohati isegi mõttetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles