Khamenei tunnistas, et Iraani probleemid ei tulene üksnes sanktsioonidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei esines täna Teheranis kõnega.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei esines täna Teheranis kõnega. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Iraani majandusprobleemid ei tulene üksnes USA survest, vaid nende taga on ka siseriiklikud juhtimisvead, ütles täna islamivabariigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei.

«Majanduseksperdid ja paljud ametiisikud leiavad, et probleemide põhjus ei ole väline, vaid siseriiklik. Muidugi avaldavad sanktsioonid mõju, kuid peategur on see, kuidas me nende suhtes toimime,» ütles Khamenei Teheranis peetud kõnes.

Konkreetselt mainis Khamenei alates aprillist ligi poole oma väärtusest kaotanud riaali kokkuvarisemist.

«Kui me tegutseme tõhusamalt ja õigeaegsemalt, ei ole sanktsioonide mõju nii suur ning seda võib ohjeldada,» ütles ajatolla.

Iraani riaali väärtus on kiiresti kahanenud.
Iraani riaali väärtus on kiiresti kahanenud. Foto: Khalid Al Mousily / REUTERS / Scanpix

Viimastel nädalatel on Iraanis toimunud rida meeleavaldusi ja streike kõrgete hindade, tööpuuduse ja teiste majandusprobleemide vastu.

Analüütikute hinnangul on riaali languse taga USA vaenulikkus, muu hulgas lahkumine 2015. aasta tuumaleppest ning sanktsioonide taastamine. Teistel hinnangutel USA surve vaid võimendab Iraani enda pikaajalisi probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles