POSTIMEHE STUUDIO Baruto kandideerib riigikokku: Eesti vajab Tokyos showroom'i (16)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal EASi nõukogu liikmeks nimetatud endine sumomaadleja Kaido Höövelson kinnitas Postimehele, et kandideerib ka riigikogu valimistel. Erakonna valib mees lähikuudel, kuid eesmärk on tuua Aasia turistid pikemaks Eestisse ja rajada Tokyosse meie ettevõtteid tutvustav showroom ehk püsiväljapanek.

Millist teadmist või toodet tasub eestlastel Aasiasse, eelkõige Jaapanisse, eksportida?

Infotehnoloogia vallas on Eestil ja Jaapanil juba väga tugevad sidemed. Kuid minu kogemuste põhjal kindlasti ka toiduained. Meeles tasub pidada ka seda, et sealne rahvaarv on nii palju suurem, et piltlikult öeldes võrdub üks eestlane saja jaapanlasega.

Öko- ja käsitöötooteid on sinna raske müüa, väikseid poekesi on niigi palju. Keskenduma peaks mahutoodetele, näiteks üle-eelmisel aastal viisime kala – 550 tonni aasta peale, see on umbes 30 konteinerit.

Ometi jaapanlastel kala jagub.

Jaapanis on kallis kala kasvandustes pidada. Võrguga saab loomulikult püüda nii palju kui hing ihkab, kuid oma kalakasvandus lööb seal hinna üles.

Ütlete, et teil on EASi nõukogu liikmena kindel plaan, kuidas meid turustada. Mis see oleks?

Üks mõte on Eesti showroom sinna teha, näiteks Tokyosse. Kõik ettevõtted, kes tahavad midagi müüa, viivad näidised showroomi, selleks ei pea isegi füüsiliselt kohal olema.

Jalg on meil Jaapanis juba maas, selle pärast ei pea muretsema. Nüüd tuleb see realiseerida ja showroomis saab seda teha. Mina ise olen Jaapanis neli aastat teletööd teinud ning kõik teavad mind läbi televisiooni ja sumo.  Kui seal sellest rääkida, on see juba tasuta reklaam Eestile.

Kaido, te ei välista, et kandideerite tuleva aasta riigikogu valimistel.

Ei välista jah.

Erakonda te veel valinud pole, kuid kes teile sümpaatsed on?

Olen teinud valiku variantidest, kellega ma tahaks minna ja kellega mitte.

Mis iseloomustab erakondi, kellega te oleks valmis kandideerima?

Need, kes õhkavad uut hingamist.

Eesti 200?

Mitte päris.

Mis iseloomustab neid, kelle ridades te kandideerida ei taha?

Minu maailmavaade.

Millal otsuse langetate?

Ise arvan, et lähema kuu või kahe jooksul. Kus ma osalen, kellega ja kuidas.

Eeldatavasti on teil pakkumised juba laual, te ise ennast pakkuma ei pea?

Pakkumised on laual, olen vaadanud üht- ja teistpidi, aga ei torma kuhugi.

Turism ja maaelu on teile südamelähedased teemad. Kuidas nende eest riigikogus seista?

Helsingis käib tohutult Aasia turiste. Nad lendavad sealt küll läbi ja edasi Euroopasse, aga kuidas meelitada ta siia? Mitte üheks päevaks, vaid kauemaks.

Mida neile siis pakkuda?

See on meie ülesanne välja selgitada.

Tulles päris algusesse – miks on teil üldse vaja riigikokku kandideerida?

See on väga hea küsimus. Mind teatakse Aasias kümme aastat kui kuulsat sumomaadlejat. Järgnevad neli aastat kui kuulsat telestaari. Kõik teavad «Estoniat», kõik teavad mind. Mul on täna juba kõik uksed lahti seal. Aga kui ma tahan kiiremini laua juurde jõuda, et Eestit Jaapanis ärilises mõttes suuremaks teha, siis on oluliselt lihtsam kui ma lähen sinna riigiesindajana.

Seega teis kõnelebki puhas missioonitunne ja siiras soov olla Eestile kasulik?

Mul oli neli aastat Jaapanis televisioonitööd ja ühel päeval ütlesin ma kõik lepingud üles. Ütlesin, et ma lähen Eestisse tagasi. Kui ma ei tahaks, ma ei peaks siin olema. Võiksin kodus olla, jalad seinal ja lihtsalt puhata.

Justnimelt, miks valida kadalipp riigikokku, kus meedia hakkab kohe uurima, kuidas ja milleks?

Jaapanis on kõik valmis. Meie kui väike Eesti oleme mõnes asjas küll ees, kuid teistes asjades kõvasti taga. Siin on, mida arendada, et väike Eesti suureks kasvatada. On vaja suuri ja tegusaid inimesi.

Kas te tunnete sumomaadlusest, suurtest areenidest ja tippspordist tänasel päeval puudust?

Eks mul mingi tähelepanuvajadus on kogu aeg, jah. Aga kui ma tahan maadelda, siis ma panen vöö peale ja lähen maadlen seal Rakvere külje all poistega.

Kas Rakveres leidub vastaseid, kes on nõus jõudu proovima?

Absoluutselt.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles