Tõnis Oja: müüt olematutest hoiuseintressidest

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: Liis Treimann

Kui jutt läheb hoiustamisele, siis tavaliselt ütlevad inimesed kohe, et hoiustada pole mingit mõtet, sest pankade hoiuseintressid on peaaegu olematud.


Päris tõsi see siiski ei ole. Kui mitte olematud, siis vähemalt närused on turuliidritest suurpankade pakutavad intressid küll. Väiksemate pankade hoiuste intressidel pole väga vigagi.

Müüti olematutest hoiuseintressidest kultiveerivad tihti pangad ise, kes eelistavad klientidele tavaliste tähtajaliste hoiuste asemel pakkuda hoopis investeerimishoiuseid. Kui tavalise tähtajalise hoiuse intress on panga jaoks kulu, siis investeerimishoiuste puhul maksab pank intressi vaid siis, kui ta ise nendelt investeeringutelt tulu teenib.

Olen ka tähele pannud, et inimesed kardavad väikepankadesse hoiustada, sest nad kardavad nende pankrottiminekut. See hirm on aga asjatu, sest isegi juhul kui pank põhja läheb, hüvitatakse hoiused koos intressidega. Täielikult hüvitatakse 100 000 eurot ehk vanas rahas 1,6 miljonit krooni hoiuse kohta. Kui teil aga juhtub rohkem raha olema, saate ülejäänud summa hoiustada teise panka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles