Jurist vastab: mida tasub lemmiklooma ostmisel kindlasti meeles pidada?

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jurist Meelika Liivi sõnul on soovitatav sõlmida lemmiklooma ostmisel kirjalik ostu-müügileping.
Jurist Meelika Liivi sõnul on soovitatav sõlmida lemmiklooma ostmisel kirjalik ostu-müügileping. Foto: Konstantin Senyavskiy / PantherMedia / Scanpix

Eesti Loomakaitse Seltsi jurist Meelika Liiv annab nõu, mida tuleb pidada meeles, kui hakata ostma lemmiklooma ning kuidas tunda ära kahtlased müüjad.  

Eenne looma ostmist tuleb teha müüja kohta eeltööd. Looma võtmine on Liivi sõnul kohustus mitmeteks aastateks, seega ei ole mõistlik osta looma kohe esimese kuulutuse kaudu. Kahtlusi peaks tekitama, kui müüja on postitanud palju erinevaid kuulutusi väikeste ajavahemike järel või mitmete erinevate tõugude kuulutusi.

Samuti tasub olla tähelepanelik, müüa pakub teistest kordades odavamat hinda. Ostjale peaks kindlasti olema ohumärgiks olukord, kui ostja soovib lepingut sõlmida, kuid müüja ei ole sellega nõus või muutub lepingut sõlmides rahulolematuks.

Liiv soovitab lemmiklooma ostmisel minna müüjale külla, sest see annab võimaluse tutvuda loomaga tema koduses keskkonnas ja näha milline on looma psüühika.

Müüjaga tuleks sõlmida kirjalik ostu-müügileping

Meelika Liivi sõnul on soovitatav sõlmida lemmiklooma ostmisel kirjalik ostu-müügileping. Suuline leping on õiguslikus mõttes samuti leping, kuid probleemide tekkimisel on suulise lepingu asjaolusid peaaegu võimatu tagantjärele tõendada.

Lepingus peaksid olema kirjas looma andmed ja kõik asjaolud, mis on lepingupooltele olulised ja mille puhul on teoreetiline võimalus probleemide tekkimiseks. 

Ostu-müügi lepingusse tuleb kindlasti kirja panna lepingu sõlmimise aeg ja koht, lepingu osapooled, nende kontaktandmed, looma liik, tõug, vanus, dokumendid, teostatud protseduurid, tervislik seisund ja ostuhind. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles