Hiina eitab miljoni uiguuri interneerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uiguuri vähemuse toetajad Istanbulis Hiina valitsuse tegevuse vastu meelt avaldamas.
Uiguuri vähemuse toetajad Istanbulis Hiina valitsuse tegevuse vastu meelt avaldamas. Foto: Ozan Kose / AFP / Scanpix

Hiina eitas täna väidet, et hoiab miljonit enamjaolt uiguuri rahvusvähemusse kuuluvat inimest riigi lääneosas kinni.

Hiina ühendatud rindetöö ameti juht Youqing Ma ütles ÜRO rassilise diskrimineerimise kõrvaldamise komitees, et ranged turvameetmed Hiina lääneosas asuvas Xinjiangi piirkonnas on vajalikud, kuid need pole sihitud ühegi konkreetse etnilise rühma või usundi vastu.

«Xinjiangi kodanikud, kaasa arvatud uiguurid, kasutavad võrdseid vabadusi ja õigusi,» lausus Ma.

Reedel vaatas komitee üle Hiina inimõiguste olukorra ning Gay McDougall, üks komisjoni 18 liikmest, väljendas sügavat muret arvukate ja usutavate teadete pärast, mille kohaselt tegi Hiina Xinjangist midagi, mis sarnaneb interneerimis- ehk koonduslaagrile.

Ta tõi esile mitu raportit inimõigusrühmitustelt, kelle väitel hoitakse nõndanimetatud terroritõrjelaagrites umbes miljonit uiguuri ja teisi islamivähemusi. Lisaks on kaks miljonit sunnitud ümberharimiskeskustesse, kus neid indoktrineeritakse poliitiliselt ja kultuuriliselt.

Ma sõnul on täiesti ebatõene väide, et ümberharimiskeskustes hoitakse kinni miljonit uiguuri.

Temaga koos vastas täna komitee küsimustele umbes 50 kõrgetasemelist Hiina ametnikku. Hiina võimud on pikalt eitanud taoliste laagrite olemasolu, kuigi tõendeid nende kohta ilmub nii ametlikest dokumentidest kui ka kinnipeetute ütlustest.

Ma eitas ka McDougalli väidet, et piirkonnast on saanud õigusteta tsoon. «See on täiesti faktidevastane,» lausus ta. «Pole ei konkreetse etnilise vähemuse sihilikku sihikulevõtmist ega uiguuri rahva vabaduse või usulise sättumuse maha surumist või piiramist.» 

Hiina tugevdas haaret Xinjiangi üle, sest valitsuse hinnangul levib seal islamiäärmuslus ja separatism. Paljud piirkonnas elavad moslemid aga süüdistavad Pekingit usuliste ja kultuuriliste eripärade mahasurumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles