Vanim tegevtennisist: kui Graf naaseks, oleks ta maailma esireket

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tenniselegend Steffi Graf
Tenniselegend Steffi Graf Foto: SCANPIX

41-aastane tennisist Kimiko Date-Krumm kritiseeris tänapäeva naismängijaid ning avaldas, et kui läbi aegade üks parimaid tennisiste Steffi Graf otsustaks tippsporti naasta, tõuseks ta ilmselt taas maailma esireketiks.

Date-Krumm jõudis oma karjääri parimatel päevadel maailma edetabelis neljandale kohale, kui otsustas ootamatult vaid 26-aastasena karjääri lõpetada, põhjendades, et ei nautinud enam tennist. Pärast ligi 12-aastast eemalolekut teatas ta aga 2008. aasta aprillis, et otsustas võistluskarussellile naasta.

2009. aastal võitis ta Seoulis oma karjääri kaheksanda WTA turniiri, olles läbi aegade üks vanimaid turniirivõitjaid, jäädes alla üksnes Billie Jean Kingile, kes suutis võita 39-aastaselt, Date-Krumm oli aga võidu ajal veel viimaseid päevi 38-aastane.

Hiljutises intervjuus Tennis World Magazine’ile tunnistas aga Date-Krumm, et naiste tennis on viimase kümnendiga kõvasti muutunud, tänapäeval on mäng kiirem ja jõulisem.

«Kui lähen jõusaali, näen tihti naistennisiste jõutrenni tegemas. Isegi kui neil on mäng tulemas, tõstavad nad jõusaalis raskusi. Tänapäeval pannakse füüsilisele vormile ikka nii palju rõhku,» nentis Date-Krumm.

Jaapanlanna sõnas, et seetõttu on naiste tennis kaotanud selle, mis seda omanäoliseks muutis – mitmekesisuse. «Martina Navratiloval oli omanäoline serv ja ta oli võrgumängus hea, aga kui vaatad praeguseid noori mängijaid, on neil kõigil sama stiil – tugev serv ja seejärel põmm-põmm-põmm, ei mingit taktikat,» lausus Date-Krumm nukralt. «Omal ajal oli küll naistel hea serv, aga mäng oli teistsugune, rohkem pandi rõhku kaitsemängule. Näiteks Martina Hingis polnud väga jõuline ja tal polnud suuri muskleid, aga ta oli väga tark ja teadis, kuhu lüüa ja kuidas mängu kontrollida.»

Praegu maailma edetabelis 113. kohale langenud Date-Krumm jõudis oma karjääri jooksul kolmel korral suure slämmi turniiril poolfinaali, neist kahel korral kaotas ta Steffi Grafile. Graf on siiani ainus tennisist, kes suutnud ühe aasta jooksul võita kõik suure slämmi turniirid ja ka olümpiamängud.

Praegu 42-aastane Graf lõpetas karjääri 1999. aastal, olles võitnud kõik, mis tennises võita annab. Date-Krumm usub, et kui sakslanna otsustaks tippsporti naasta, tõuseks ta üsna pea edetabeli esikohale.

«Tennis ei ole ainult jõumäng ja vanus pole kõige olulisem. Selleks, et võita suure slämmi turniire, on vaja vaimset tugevust ja kogemusi,» selgitas Date-Krumm. «Ühe mängu jooksul võib olla mitu otsustavat hetke, Steffi teab, kuidas võita ja kuidas neil otsustavatel hetkedel mängida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles