Pangaskandaal võib viia Belgia valitsuse kukkumiseni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia peaminsiter Yves Leterme (paremal) ja justiitsminister Jo Vandeurzen.
Belgia peaminsiter Yves Leterme (paremal) ja justiitsminister Jo Vandeurzen. Foto: AP / Scanpix

Belgia justiitsminister astus Belgia-Hollandi kindlustus- ja panganduskontserni Fortis ümber puhkenud skandaali tõttu tagasi. Valitsus kogunes kriisikoosolekule ja peaminister võib esitada tagasiastumispalve. 


Justiitsminister Jo Vandeurzen astus tagasi vahetult pärast seda, kui kassatsioonikohus oli teatanud, et neil on vaatamata konkreetsete süütõendite puudumisele alust arvata, et peaminister Yves Leterme´i juhitud valitsus andis loa müüa Fortis Prantsusmaa pangale BNP Paribas ja avaldas seejuures kohtule survet, et viimane tehingu heaks kiidaks, vahendas AFP.

Pärast justiitsministri tagasi astumist kutsus Leterme valitsuse liikmed kriisikoosolekule, kus valitsusjuht tegi peaministri esindaja kinnitusel ettepaneku valitsusel tagasi astuda, kirjutas lalibre.be

«Peaminister tegi oma valitsusele ettepaneku tagasi astuda,» ütles valitsusjuhi nõunik Peter Poulus.  

Valitsuse koosoleku järel peaks toimuma pressikonverents, kus olukorda täpsemalt selgitatakse. 

Fotis sattus ühena paljudest raskustesse ülemaailmse finantskriisi puhkedes ja Belgia otsustas oma osaluse pangas müüa edasi Prantsuse pangale BNP Paribas. Väidetavalt peaminister Leterme kohtule survet, et see tehingu heaks kiidaks. Leterme on ise kõik süüdistused tagasi lükanud.

Aktsionärid kaebasid seepeale müügi kohtusse ja sellest sai alguse ulatuslik skandaal, mis võib viia valitsuse kukkumiseni.

Augustis esitas Leterme Belgia kuningale Albert II tagasiastumispalve, kuna ei suutnud ettenähtud aja jooksul viia läbi poliitreforme. Kuningas otsustas tagasiastumispalve siiski rahuldamata jätta ja Leterme´i valitsus jätkas väikeste muutuste järel ametis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles