Kümned riigikogulased soovivad diplomaatilist passi

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkt
Piiripunkt Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kümned riigikogulased on välisministeeriumilt taotlenud diplomaatilist passi, mis annab passi esitajale puutumatuse ja lihtsustab pääsu mõnesse riiki.

Välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lindi sõnul oli eelmise nädala seisuga diplomaatilisi passe taotlenud 39 riigikogulast.

Läbi aastate on riigikogu liikmed taotlenud diplomaatilist passi 338 korral.

Kokku on praegu kasutuses aga 845 diplomaatilist passi.

Mõned eelised

Lindi sõnul kasutatakse diplomaatilist passi ametikohustuste täitmisel ja teatud olukordades annab diplomaatiline pass selle esitajale ka puutumatuse.

«Ka on mõned riigid, kuhu diplomaatilise passiga on viisavaba pääs, näiteks Venemaa ja Kasahstan. Mingeid muid eeliseid diplomaatiline pass endaga kaasa ei too,» sõnas Lind.

Peamiselt antakse diplomaatiline pass Lindi sõnul välja tööülesannete täitmiseks välisriigis. Seda kasutatakse piiriületusel või karjääridiplomaadi akrediteerimiseks välisriigis töötamiseks.

Lind toonitas, et passi ei tohi kasutada näiteks erareiside kiirendamiseks.

«Vastavalt seadusele tagab passi väljastamise taotluse esitanud asutus passi sihipärase kasutamise. Eeldame diplomaatilise passi kasutamist vaid ametiasjus ja ametireisidel,» sõnas ta.

Tagastatakse asutusele

Passi ei saa enda käes hoida aga igavesti, sest Lindi kinnitusel on isikul isikut tõendavate dokumentide seaduse kohaselt kohustus tagastada pass asutusele, kelle ettepanekul diplomaatiline pass välja anti.

Pass tuleb tagastada ühe kuu jooksul selle väljaandmise aluse äralangemisest arvates.

Seejärel tagastab asutus passi viivitamatult välisministeeriumile.

«Kui isik diplomaatilist passi tähtajaks asutusele ei tagasta, teavitab asutus sellest välisministeeriumi. Teate saamisel tunnistab välisministeerium diplomaatilise passi viivitamata kehtetuks,» selgitas Lind.

Lindi sõnul pole juhtunud selliseid olukordi, kus on diplomaatilise passi tagastamisest on keeldutud.

«Kui isik soovib jätta kehtetuks tunnistatud või kehtivuse kaotanud diplomaatilise passi enda valdusesse, siis muudab asutus, kellele diplomaatiline pass tagastatakse, selle eelnevalt kasutamiskõlbmatuks ja annab isikule,» sõnas Lind.

Ta lisas, et kui kasutamiskõlbmatuks muudetud diplomaatiline pass on jäetud isiku taotlusel tema valdusesse, koostab asutus, kellele dokument tagastati, teatise ja edastab selle välisministeeriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles