SpaceX lubas teha esimese mehitatud lennu ISS-i plaanipäraselt

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX-i tegevjuht Glynne Shotwell.
SpaceX-i tegevjuht Glynne Shotwell. Foto: Reuters/ScanPix

SpaceX

Tehnoloogiamagnaadi Elon Muski erakosmosefirma SpaceX lubas esmaspäeval saata oma esimesed astronaudid kosmosesse järgmisel aastal nagu varem plaanitud.

SpaceX-i president Gwynne Shotwell ütles Los Angeleses ajakirjanikele, et novembrisse kavandatud mehitamata lend Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) sillutab tee mehitatud missioonile 2019. aasta aprillis.

"Stardikuupäevade ennustamine võib teha valetajad parimatestki meie seast. Loodan, et ma ei osutu selle puhul valetajaks," sõnas ta.

USA kosmoseagentuur NASA kaasas lennukitootja Boeingu ja SpaceX-i 2014. aastal arendama raketti, mis võiksid toimetada astronaute kosmosejaama, kui praegune leping Vene kosmoselaevade Sojuz kasutamiseks 2019. aasta novembris läbi saab.

3. augustil tegi NASA teatavaks esimesed üheksa astronauti, kes lendavad 2019. aastal Boeingu ja SpaceX-i tehnikaga kosmosesse.

NASA lõpetas USA kosmosesüstikute programmi 2011. aastal ning on kasutanud sestsaadik astronautide toimetamiseks ISS-i Venemaa abi.

Sõltumatu auditiameti (GAO) juulikuises raportis teatati aga, et kumbki kompanii ei ole aga ilmselt 2019. aasta novembriks valmis korraldama mehitatud lende, seda mitmesuguste viivituste võttu nende programmide sertifitseerimisel.

Shotwell kinnitas esmaspäeval aga, et missioon algab niipea, kui SpaceX on "valmis lennutama neid inimesi turvaliselt".

"Järgmisena tahame tagada, et me suudame lisaks nende sinna viimisele ja tagasi toomisele muuta protsessi usaldusväärseks ja viia selle lõpule," lausus SpaceX-i president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles