Küprosel elav eestlanna Helen Kruusimägi: meie köök on väga lähedane Kreekale!

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoran Paradise Paphose linnas, Küprosel.
Restoran Paradise Paphose linnas, Küprosel. Foto: Helen Kruusimägi

Võiks öelda, et ega Küprose köök Kreeka omast väga ei eristugi. Nii nagu küprose keelgi, mis on sisuliselt variatsioon kreeka keelest – lihtsalt regionaalsete eripäradega. «Siinsed toidud ei ole sugugi nii teravad, kui võiks arvata,» rääkis Küprosel kaheksandat aastat restorani pidav eestlanna Helen Kruusimägi.

Kiputakse arvama, et Küprose köök tähendab ilmtingimata midagi ülimalt teravat. Tegelikult ei ole päris nii – toidud ei ole sugugi nii teravad, nagu võiks arvata.

«Eestimaalase jaoks on siinsed road täiesti vastuvõetava maitsega. Tihti kasutatakse liharoogade juures kaneeli, see võib alul olla natuke harjumatu,» ütles kolmeteistkümnendat aastat Küprosel Paphose linnas elav ja seal kaheksandat aastat koos abikaasaga restorani pidav eestlanna Helen Kruusimägi.

Traditsioonilised Küprose road on Heleni sõnul täidetud aedviljad ning viinamarjalehed, mida kutsutakse koupepia’ks. Küprioodid – just nimelt nii kutsutakse Küprosel elavaid kreeka päritolu põliselanikke – armastavad kõikvõimalikke toite tomatikastmes, keedetud kana ja kanaleemes keedetud makarone ning ahjus küpsetatud lambaliha.

«Suure au sees on hakklihapallid, mida valmistatakse nii, et hakklihale lisatakse riivitud kartul, riivsai, maitseained ja natuke kaneeli,» avaldas Helen kohalikke saladusi.

Väga populaarne on grillitud liha, mida Küprosel tehakse peenikese metallvarda otsas. «Palju süüakse salatit ja igasugu rohelist: tomat, kurk, sibul ja oliivid on alati laual,» lausus Helen. 

Veel armastatakse siinmail kõikvõimalikke ube, mida süüakse oliiviõli ja sidruniga.

Koduselt toidulaualt ei puudu kunagi traditsiooniline halloumi

Igas peres ja igal kodusel toidulaual on alati olemas traditsiooniline halloumi – kitsepiimajuust. Viimane on ühtlasi ka üks populaarsemaid kaubaartikleid, mida Küproselt kaasa ostetakse.

Halloumi ehk kitsepiimajuust on üks neid produkte, mida Küproselt enamasti kaasa viiakse.
Halloumi ehk kitsepiimajuust on üks neid produkte, mida Küproselt enamasti kaasa viiakse. Foto: Scanpix

Nädalavahetusel tehakse Heleni sõnul aga natuke uhkemaid toite, mille valmistamine võtab kauem aega ja on keerulisem, kui nädala sees tehtavad road. «No näiteks liharoad, mida valmistatakse traditsioonilises ahjus, mida hakatakse kütma juba enne lõunat ja kui liha sisse pannakse, siis küpseb see seal 4–5 tundi ja jõuab alles õhtuks lauale,» teadis ta.

Liha grillimine ehk BBQ on Küprosel aga läbi ja lõhki meeste töö.

Tuntuim roog on Küprosel kirju roogadeassortii meze

Arvatavasti on paljud eestlased kuulnud jutte meze’st ning see on miski, mida tasub proovida – kümnest või enamast eri roast koosnev assortii loob vahetuima tunnetuse selle päikeselise ja äärmiselt külalislahke maa olemusest. «Meze’t saab tellida pea igast kohalikust tavernist. Alla kahe inimese seda ei tehta. Hind 15–17 eurot inimese kohta,» valgustas Helen.

Olenevalt toidukohast võib meze maht olla erinev. «Tavaline on 10–12 rooga, kahjuks loetakse sinna hulka ka leib ja või ning iga dipikaste eraldi, mis tundub veidi alatu. Olenevalt restoranist võib soojade toitude valik olla erinev, kuid iga korraliku meze lõpetab kindlasti kandik erineva grill-lihaga,» ütles Helen lisades, et kui ei ole just väga suure isuga inimesed, ajab kaks portsu kolme peale asja ära.

Heleni enese vaieldamatud lemmikud Küprose köögist on afelia, moussaka ja teratsiakana, ning terve hulk muid roogi. «Afelia tehakse sealiha kõhualusest tükist ja ribist ning liha on hakitud kuubikuteks. Tegemist on küllaltki rasvase roaga!» hoiatas ta.

Et valmistada korralik afelia, pannakse liha või, punase veini ja maitseainetega potti vaikselt hauduma. «Olenevalt liha kogusest võib selle valmimine aega võtta kaks kuni kolm tundi. Serveerida võib nii kartuli  kui riisiga ja kindlasti käib juurde värske salat,» reetis Helen veel ühe kohaliku kokakunsti saladustest.

Moussaka on Heleni sõnul aga veel üks neist roogadest, mille valmistamiseks peab aega varuma  ja üheks söögikorraks seda teha ei ole mõtet. «See roog sobib muide ideaalselt ka külmutamiseks,» teadis naine, kes hoolitseb oma restorani Paradise Restaurant menüü ja roogade eest iga päev ise.

Moussaka on mitmekihiline vormiroog, mille esimene kiht on viilutatud kartul, teine viilutatud suvikõrvits, millele omakorda järgneb kiht hakkliha, mis on vaja eelnevalt valmis teha, järgmiseks kiht viilutatud baklažaane ja lõpuks korralik paks kiht bešamellkastet ehk «kreemi», nagu üks kohalik vanaproua tavatsevat seda nimetada. «Kihtide vahele soola, pipart ja kaneeli,» poetas Helen.

Et moussaka saaks tõeliselt hea, tuleb Heleni sõnul kartul, suvikõrvits ja baklažaanid enne kihtidena ladumist kergelt ära  frittida või praadida.  «Hakkliha võib teha oma maitse järgi, kuid kindlasti peab see olema tehtud tomatikastmes. «Kreemiga» on veidi rohkem tegemist, sest selle keetmine võtab aega,» õpetas Helen. 

«Potti lähevad või, jahu, sool, pipar, kaneel, kanapuljong, veidi brändit, munad, hakitud värske piparmünt ja riivitud halloumi juust,» jätkas ta. Igas peres olevat selle kastme jaoks oma retsept ja enamasti tehakse kõige lihtsam kaste peale. «Minu moussaka retsept pärineb Korfu saarelt ja on seega veidi erinev kohalikust. Süüakse seda rooga koos värske salatiga.»

Muidugi teeb Helen veel teisigi Küprose roogasid. «Talvisel ajal on mõnusaks söögiks valged oad varsselleri, porgandi, sibula ja kanaga. Torkan oad potti keema ja kui peaaegu pehmed, lisan kana ja hakitud aedvilja, veel võib lisada ka hakitud peterselli, soola ja pipart. Süüa koos oliiviõliga ja peale pigistada värsket sidrunimahla. Väga tervislik!» julgustas eestlanna koduseid Küprose köögiga sõbraks saama.

Vana turuplats Küprose pealinnas Nicosias.
Vana turuplats Küprose pealinnas Nicosias. Foto: Scanpix

Küprose kohalik toit on väga tervislik ja värske. «Süüa tehakse meil peamiselt kodus. Tihti kasvatatakse kartul ja muud aedviljad pere ühisel põllulapil. Kes naistest kodus on, ema või vanaema, see vaaritab kogu perele,» teadis Helen. «Kui ülejäänud pere koju jõuab, on söök laual. Sellist valmispakendatud toitu nagu Eestis Küprosel naljalt ei näe,» kostis ta pisut mõtlikult.

Paradise restoran ja Küprose köök

«Meie restorani menüü on praegu veel rahvusvaheline,» jätkas Helen. «Natuke siit ja natuke sealt ja veidi Eestist kah,» naeris ta. Küprose roogadest on menüüsse lisatud kolm-neli enamlevinud rooga ja seda peamiselt turistide tarbeks, sest restorani  peamine klientuur on läheduses elavad kohalikud inglased, kes on rohkem oma traditsioonilises köögis kinni. «Näiteks on meil reedel kala tainas ja friikartulid, pühapäeval traditsiooniline ahjuliha kartulite ja aedviljadega,» sõnas Helen.

Eestlanna Helen Kruusimägi peab Küprosel Paphose linnas koos abikaasaga restorani Paradise Restaurant.
Eestlanna Helen Kruusimägi peab Küprosel Paphose linnas koos abikaasaga restorani Paradise Restaurant. Foto: Helen Kruusimägi

Septembrist muutub restorani menüü aga rohkem Vahemere-teemaliseks. «Klientuuri muutumisel tekivad uued toiduvajadused. Suurendame värskete salatite valikut, seda eriti järgmiseks suveks. Ka on suurem huvi tekkinud mereandide vastu,» ütleb Helen. «Samuti vahetame välja mõned liharoad ja lisame juurde pastaroogi,» lubas ta.

"Paradise restaurant" Küprosel, Paphose linnas, mille perenaine on eestlanna.
"Paradise restaurant" Küprosel, Paphose linnas, mille perenaine on eestlanna. Foto: Helen Kruusimägi

Küprose hakklihapallid (keftedes)

Vaja läheb:

  • 1/2 kg seguhakkliha (loomaliha ja sealiha);
  • 80g riivsaia;
  • 1 tl kuivatatud piparmünti;
  • 1 keskmine riivitud sibul;
  • 1 klaas hästi peeneks hakitud peterselli;
  • 2 muna;
  • 2 keskmist kartulit;
  • maitse järgi kaneeli, soola ja pipart;
  • praadimiseks õli

Tee nõnda:

Riivi kartul ja pigista mahl välja. Sega kõik ained suures kausis kokku, maitsesta soola, pipra ja kaneeliga. Kui segu tundub vedel, lisa juurde riivsaia. Kata kauss rätikuga ja tõsta külmikusse vähemalt 30 minutiks. Kui soovite jätta külmikusse rohkemaks kui 30 minutiks, lisage sibul alles siis, kui lihapalle tegema hakkate. Tehke lihapallid pingpongipalli suurused. Praadige rohkes õlis, kuniks pallid on korralikult läbi küpsenud. Asetage valmis pallid köögipaberile, et õli välja nõrguks. Serveerige soojalt koos Kreeka jogurtiga. Sobivad ka külmutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles