Saksamaal võib sünnitunnistustele märkida «kolmanda soo» (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lubab kahesooliste imikute puhul sünnitunnistusele märkida valiku «erinev».
Saksamaa lubab kahesooliste imikute puhul sünnitunnistusele märkida valiku «erinev». Foto: Yegor Aleyev / Yegor Aleyev/TASS / Scanpix

Saksa parlament kiitis täna heaks seaduse, millega lubatakse lapse sünnitunnistuses märkida mees- ja naissoo asemel kolmas variant.

Kantsler Angela Merkeli koalitsioonivalitsus kiitis juba augustis heaks seaduseelnõu, mille järgi lubatakse ilma selgete mees- ja naissoo tunnusteta imikute sünnitunnistuses lapse sooks märkida «muu». Täna kiitis parlament selle seaduseelnõu heaks.

Justiitsminister Katarina Barley, kelle ametkond eelnõu välja töötas, ütles, et seadus on suur samm edasi. «Kedagi ei tohiks nende seksuaalse identiteedi alusel diskrimineerida,» lausus ta, lisades, et uus kategooria annab kahesoolistele isikutele suurema väärikuse ja positiivse identiteeditunde.

Saksamaa ülemkohus otsustas 2017. aasta novembris, et praegused Saksa seadused on vahesooliste suhtes diskrimineerivad ning tõi välja, et indiviidi seksuaalne identiteet on kaitstud inimese põhiõigusena. Saksa föderaalne põhiseaduskohus andis parlamendile seaduse muutmiseks aega 2018. aasta lõpuni. 

Kohtu otsus puudutas ühe vahesoolise kodaniku kaebust, milles nõuti, et kohtud ja võimud ei sunniks vahesoolisi enam valima mees- või naissoo vahel. Seadus puudutab intersoolisi ehk vahesoolisi inimesi, kelle sootunnused, sealjuures genitaalid või kromosoomid, ei vasta täielikult tüüpilisele mehe või naise kehale. 

Saksa parlament kiitis heaks vahesoolisi inimesi kaitsva seaduse.
Saksa parlament kiitis heaks vahesoolisi inimesi kaitsva seaduse. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Alates 2013. aastast on Saksamaa lubanud mõlema soo tunnustega lastel jätta sünnitunnistustel valikud «mees» ja «naine» tühjaks. Uue seaduseelnõu kohaselt on võimalik valida tunnuseks «muu». 

Uus Saksa seadus lubab inimese soo ja nime muutmist ka hiljem elus, kuid kriitikud pole rahul seaduses selleks nõutud meditsiinilise ülevaatusega. Saksa homoseksuaalsete inimeste ühendus LSVD teatas, et sellised arstlikud ülevaatused on alandavad ja need tuleb tühistada.

Kristlikust demokraadist seadusandja Marc Henrichmann sõnas aga, et ametlik kodanike register peab tuginema tõendusmaterjalile, mitte subjektiivsetele hinnangutele.

Kahesoolisus on lai mõiste, mis hõlmab inimesi, kellel on sootunnused, nagu genitaalid või kromosoomid, mis ei mahu täielikult binaarsesse mees-naine määratlusse. Intersoolisus on vahel tuvastatav kohe pärast sündi, kuid mõnel juhul avaldub see puberteedi ajal. 

ÜRO andmeil on kahesoolisi inimesi 0,05-1,7 protsenti maailma rahvastikust. Umbes sama palju on maailmas punapäiseid inimesi.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles