Tonga peaminister tahab korraldada Okeaania riigijuhtide kaalukaotusvõistluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa Okeaania saareriikide elanikest on rasvunud.
Suur osa Okeaania saareriikide elanikest on rasvunud. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpiz

Tonga peaminister kutsus üles teisi Vaikse ookeani riikide juhte osalema aastases kaalukaotusvõistluses, et pakkuda head eeskuju saarteelanikele. 

Tegu on tõsise murega. 2016. aastal õnnestus Vaikse ookeani saartel kinni panna maailma kõige paksemate riikide esikümme. Samuti on need maad esirinnas mittenakkushaiguste levikus. 

Tonga peaminister Akilisi Pohiva ütles kohalikule ajalehele The Samoa Observer, et kaalukaotusvõistluse peaks siduma iga-aastase piirkonna juhtide kokkusaamisega. See toimub järgmise aasta septembris Nauru saarel. 

Vaikse ookeani saarte foorumisse kuuluvad Austraalia, Uus-Meremaa ja Paapua Uus-Guinea. Ülejäänud 15 liikmesriiki on väikesed Okeaania saareriigid. 

«Kui riigijuhid võtavad omaks selle mõtteviisi [kaalukaotuse osas], siis nad oleksid sihikindlad, et saada kaasa rahvas ja minna sealt edasi,» ütles peaminister Pohiva.

Tonga liider esitas oma idee pärast seda, kui eksperdid soovitasid piirkonna juhtidele rakendada abinõusid laste ülekaalulisuse vastu. Viimased Maailma Tervishoiuorganisatsiooni mõõtmised näitavad, et üks laps või teismeline viiest on Vaikse ookeani saartel rasvunud. Erinevad uuringud on saanud tulemuseks, et 40 kuni 70 protsendist ülekaalulistest lastest saavad ülekaalulised täiskasvanud. 

Tegu on nüüdisaegse probleemiga, mille põhjuseks on ilmselt saareelanike menüüvahetus. Kui varasemalt kuulusid toitumissedelisseu kala ja köögiviljad, siis nüüd on söögilaual palju valmistoite ja töödeldud liha.

Lisaks joovad paljud saareelanikud liitrite viisi karastusjooke. Samoa elanik Betty Pinati, kes kuni eelmise aastani jõi neli liitrit magustatud jooki päevas, toob selle põhjusena välja teistele mulje avaldamise. «Ma arvasin, et kui ma joon karastusjooke, siis teised peavad mind miljonäriks,» selgitas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles