Poola sotsioloog: peame kaitsma Euroopa väärtusi ja Euroopat kui väärtust (1)

Bretty Sarapuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on oluline kaitsta Euroopa väärtusi ja samas kohelda Euroopat kui väärtust, ütleb laupäeval Paides toimunud arvamusfestivalil esinenud Jakub Wygnański.
Praegu on oluline kaitsta Euroopa väärtusi ja samas kohelda Euroopat kui väärtust, ütleb laupäeval Paides toimunud arvamusfestivalil esinenud Jakub Wygnański. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia

70 aastat pärast Teist maailmasõda peetakse Euroopa Liitu kohati üksnes rahaämbriks ja kiputakse unustama selle loomise aluspõhimõtet, mistõttu on ka Poola suhtumine ühendusse pealiskaudne, sõnas usutluses Postimehele möödunud nädalavahetusel Paides toimunud arvamusfestivalil osalenud Poola sotsioloog ja kodanikuaktivist Jakub Wygnański.

Miks on demokraatia küsimus just viimastel aastatel esile tõusnud?

Kui rääkida majandusest, siis teavad kõik, et see on tsükliline. Demokraatia puhul eeldatakse kummalisel kombel, et kui see kord juba on, siis on see igavene. Naiivsel kombel ei peeta demokraatiat kunagi tsükliliseks, ent see pole tõsi. See käib mööda ringi samamoodi nagu majandus, ja ma arvan, et viimasel ajal võib üha rohkem näha ohte demokraatia püsimisele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles