Brasiilia endine president soovib vanglast presidendiks kandideerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lula toetajad kutsuvad üles presidenti vabastama.
Lula toetajad kutsuvad üles presidenti vabastama. Foto: EPA / Scanpix

Vangistatud endine Brasiilia president Luiz Inacio Lula da Silva laseb ennast sellest hoolimata üles seada kandidaadiks tänavu toimuvatele presidendivalimistele. Lulale on mõistetud 12 aastat kinnipidamist korruptsiooni tõttu, samuti ootab teda ees veel mitu altkäemaksumenetlust

Lula Töölispartei juhtivad liikmed planeerivad esitada Lula valimiskomisjonis kandidaadiks vaid mõned tunnid enne tähtaja kukkumist, ütles partei.

Lula nomineeriti varasemalt sellel kuul erakonna kandidaadiks. Ta on olnud treelide taga alates aprillist, aga juhib populaarsusküsitlusi.

Oodatakse, et Brasiilia valimiskohus tõkestab Lula kandideerimise, sest kehtiva seadusandluse järgi ei tohi valimistel osaleda kohtulikult süüdi mõistetud inimesed, kui nende otsus on edasi kaevatud. Lula on just sellises situatsioonis.

Sellest hoolimata on Töölispartei välja kuulutanud, et Lula on nende ainus kandidaat. Samuti kavatsevad nad kasutusele võtta kõikvõimalikud vahendid, et venitada Lula kandideerimise lõplikku otsustamist.

Samas on erakonna liikmete sõnul Lula valinud varasema Sao Paolo linnapea Fernando Haddadi Töölispartei nimekirja esikohaks, kui tema kandidatuur ei peaks läbi minema.

Lula juhtis Brasiiliat kahel ametiajal aastatel 2003-2011. Ta lahkus ametist rekordilise toetusega, kui tema valitsemise kiitis heaks 87 protsenti riigi elanikkonnast. Selle põhjuseks oli kasvav majandus ja sotsiaalprogrammid, mis aitasid vaesusest välja miljoneid brasiillasi. 

Nüüdseks on Lula populaarsus langenud korruptsioonisüüdistuste ja Töölispartei skandaalide tõttu. Lula valitud järglane sunniti 2016. aastal ametist lahkuma, kui ta rikkus eelarvereegleid.

Viimaste arvamusküsitluste järgi hääletaks siiski kolmandik Brasiilia elanikest Lula poolt, kui talle antakse luba valimistel osaleda. See on pea kaks korda rohkem kui teisel kohal oleva kandidaadi, äärmusparempoolse Jair Bolsonaro poolt. Samuti on paljud Lula toetajad valmis hääletama tema valitud mantlipärija poolt, ükskõik, kes see siis ka ei oleks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles