Maasikad leevendavad peojärgseid kõhumuresid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Korralikule peole järgnevad hommikused kõhumured pole eriti harv nähtus. Nüüd on Euroopa teadlased leidnud, et maasikad vähendavad märgatavalt alkoholi poolt seedesüsteemile tekitatud kahju.
 

Itaalia, Serbia ja Hispaania teadlastest koosnev uurimismeeskond jootis oma katses laborirottidele etanooli ning näitas seejärel, et varasemalt maasikaekstrakti söönud rottide mao limaskest sai alkoholi toimel vähem kahjustada kui teiste rottide seedetrakt, vahendas teadus.err.ee.

Uurimuse kaasautori Sara Tulipani sõnul pole maasikate positiivne mõju tingitud ainult kõrgest antioksüdantide ja fenoolsete ühendite (antotsüaanid) sisaldustest, vaid maasikatel on oluline võime aktiveerida ka keha enda antioksüdantsed kaitsemehhanismid ja ensüümid.

Uuringu kokkuvõtte kohaselt võib maasikarikas dieet omada positiivset mõju selliste maohaiguste ennetamisele, mis on seotud vabade radikaalide ja muude reaktiivsete  hapnikuühendite tekkimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles