USA leetrijuhtumites näidatakse näpuga Euroopa poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia last vaktsineeritakse leetrite vastu. Rumeenia ja Itaalia juhivad ülekaalukalt nakkusjuhtumite edetabelit Euroopas.
Rumeenia last vaktsineeritakse leetrite vastu. Rumeenia ja Itaalia juhivad ülekaalukalt nakkusjuhtumite edetabelit Euroopas. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Scanpix

Sellel aastal on USA 21 osariigis ja pealinnas Washingtonis registreeritud juba rohkem kui 100 leetrijuhtumit, mille koldeks peetakse reise välisriikidesse, sealhulgas Euroopasse.

Leetrid on nakkushaigus, mis levib köha ja aevastuste abil õhu kaudu. Selle sümptomiteks on kõrge palavik, lööve kogu kehal, nohu ja punased silmad. Leetreid ei saa ravida, aga võimalik on sümptomeid leevendada.

Kui enamasti lähevad leetrid üle paari nädalaga, siis igast tuhandest leetreid põdenud lapsest sureb üks või kaks komplikatsioonide tõttu.

Eelmiste aastatega võrreldes on tegu murettekitavalt suurte arvudega. 2017. aasta jooksul haigestus 118 inimest 15 osariigist. Aasta enne seda oli nakatunute arv veel väiksem, kui leetreid põdes 86 inimest.

Nüüd on alles napilt läbi poolaasta ning haigusjuhtumite arv on võrreldav eelmise aastaga.

See on veel õnneks väiksem kui haiguspuhang neli aastat tagasi. Siis registreeriti 667 juhtumit, millest 338 vallandusid ühestainsast puhkemisest. 2000. aastal võeti USAs eesmärgiks leetritesse nakatumise täielik kadu.

Sellele eesmärgile on vastu töötanud süvenev vaktsineerimatus. Koondvaktsiin leetrite, mumpsi ja punetiste vastu on annab 97 protsendil juhtumitest efektiivse kaitse, kui süsti saanud peaks kokku puutuma haigustekitajatega.

Enamus Ühendriikides leetritesse nakatunutest ei ole vaktsineeritud. USA nakkushaiguste keskuse sõnul saavad ameeriklased kodaniku välisriikidest. Selles loetelus on India, Filipiinide ja Vietnami kõrval ka sellised Euroopa riigid nagu Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Eelmisel aastal registreeriti kogu Euroopas peaaegu 15 000 leetritesse nakatud inimest. Ülekaalukalt juhtisid selles edetabelis Rumeenia ja Itaalia. Itaalias on teema tõusnud päevakorda, sest uus populistlik valitsus on tühistanud kohustuse lasta lapsi enne lasteaeda toomist vaktsineerida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles