EL lükkas tagasi Itaalia süüdistused sillavaringu põhjustamises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalias varises teisipäeval kokku osa maanteesillast, õnnetuses hukkus 38 inimest.
Itaalias varises teisipäeval kokku osa maanteesillast, õnnetuses hukkus 38 inimest. Foto: Nicola Marfisi / AP / Scanpix

Euroopa Liit lükkas neljapäeval tagasi Itaalia siseministri Matteo Salvini süüdistuse, et Genova sillavaringu üheks põhjuseks oli ühenduse soov eelistada eelarvet ohutusele.

Teisipäeval varises Itaalias Genova linnas kokku osa maantesillast ja õnnetuses hukkus 38 inimest. Itaalia siseminister vihjas vahetult pärast juhtumit, et sillavaringus on süüdi Euroopa Liit, kelle tõttu on Itaaliale osaks saanud välised kohutused, mis ei võimalda kulutada raha riigi maanteede turvalisusele.

Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Günther Oettinger lükkas väite ümber. «Väga inimlik on otsida süüdlast, kui juhtub nii kohutav õnnetus nagu Genovas. Siiski oleks hea vaadata fakte,» kirjutas volinik Twitteris.

Tema sõnul on Itaaliale aastateks 2014-2020 eraldatud 2,5 miljardit eurot maanteedele ja rongidele. Lisaks 12 miljardit eurot struktuurifondidest vaesemate piirkondade abistamiseks ja 8,5 miljardit eurot riiklikele kulutustele, sõnas volinik.

Euroopa Komisjoni sõnul on Brüssel andnud Itaaliale korduvalt võimaluse eelarvereegleid lõdvemaks lasta.

Salvini on näidanud otsustavalt näpuga Brüsseli poole, kuigi laiem üldsus peab süüdlaseks eeskätt silla eest vastutavat firmat.

«Kui välised kohustused takistavad meid kulutamast raha koolide ja maanteede ohutusele, tuleb meil endalt küsida, kas tasub neid kohustusi austada või seada esikohale itaallaste ohutus. Loomulikult valin mina teise võimaluse,» ütles Salvini teisipäeval.

Eile nõudis ta Brüsselilt, et ohutuskulutused arvataks välja stabiilsus- ja kasvupaktist ehk finantskriisi ajal Euroopas kehtestatud eelarvereeglitest.

«Kulutused, mis säästavad elusid, töökohti ja õigust tervisele, ei tohi olla osa jäikadest kalkulatsioonidest ja Euroopast peale sunnitud reeglitest,» ütles Salvini.

Tema seisukohta toetas populistliku Viie Tähe Liikumise liider ning asepeaminister Luigi Di Maio: «Euroopa võib öelda, mida tahab, aga me ei palu - me nõuame. Kaalul on inimelud.»

Kiirtee A10, millel kokkuvarisenud sild asub, on osa üleeuroopalisest transpordivõrgust, mille taristu arendamise plaani koostati Euroopa Liidu 2008. aasta maanteeohutuse direktiivi alusel. Ohutusnõuete täitmine oli liikmesriikide ülesanne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles