Varro Vooglaid näeb katoliku kiriku seksuaalkuritegudes seost homoseksuaalsusega (34)

Merilin Mändveer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikkaaegsele Pittsburghi piiskopile kardinal Donald Wuerlile heidetakse ette, et ta ei suutnud koguduse lapsi pilastajatest vaimulike eest kaitsta.
Pikkaaegsele Pittsburghi piiskopile kardinal Donald Wuerlile heidetakse ette, et ta ei suutnud koguduse lapsi pilastajatest vaimulike eest kaitsta. Foto: Kevin Wolf / AP

USA katoliku kirik sattus Pennsylvania osariigi võimude avaldatud raportiga taas laste seksuaalse kuritarvitamise skandaali. Postimees uuris, mis põhjusel just katoliku kirikutest seksuaalkuritegude juhtumid päevavalgele tulevad.

Katoliku kirikus levinud seksuaalne ärakasutamine tuli avalikuks 2002. aastal, kui väljaanne Boston Globe paljastas pedofiilidest kirikutegelased Massachusettsis, pärast mida on kaebusi esitatud eri andmetel 5700–10 000 katoliku preestri kohta.

Liikumise SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks rajaja, katoliiklane Varro Vooglaid peab kuritegude üheks põhjuseks seda, et 60ndate seksuaalrevolutsiooni tulemusena tekkis katoliku kirikusse suur homoseksuaalide võrgustik.

«Kuuekümnendate seksuaalrevolutsiooni tsunami jõudis välja ka kirikutesse, kus toimusid uuenevas kultuuriruumis paratamatult muudatused. Seda on palju uuritud ning uuringute tulemused näitavad, et suur hulk nendest seksuaalkuritegudest pole otseselt pedofiiliajuhtumid, vaid on suunatud just teismeealistele poistele. Homoseksuaalide osakaal katoliku kirikutes on katoliiklaste seas avalik saladus, mis on skandaalne,» rääkis Vooglaid ja lisas, et kunagine massiline homoseksuaalide sisseimbumine katoliku kirikutesse on siiski vaid üheks põhjuseks nendes juhtumites.

60ndate seksuaalrevolutsioon

Vooglaid rõhutas, et kuritegude päevavalgele tulemine on hea ning tema arvates peaks nii seksuaalkuritegude toimepanijaid kui ka kinnimätsijaid nimeliselt avalikustama ja kohtu ette saatma. «See peaks olema iga katoliiklase soov, et need kuriteod välja tuleksid ja kirikutes sellistest kurjategijatest puhastus toimuks,» lausus ta.

Tartu Ülikooli süstemaatilise usuteaduse professor Anne Kull leidis, Vooglaiu seos on kohatu, sest homoseksuaalsus ja pedofiilia on kaks täiesti erinevat asja.
Kull tõi põhjuseks välja selle, et kuna katoliku kiriku preestrid elavad tsölibaadis ja nad ei tohi olla abielus, satub sinna palju neid, kellel on seksuaalsusega probleeme. «Kuna katoliku kiriku preestrid ei saa olla abielus, siis selline on kurb loogika, et just katoliku kirikutes on rohkem seksuaalse kuritarvitamise juhtumeid.»

Ka Roland Karo, kes on Tartu Ülikooli süstemaatilise usuteaduse lektor, tõi selgituseks tsölibaadinõude katoliku kirikutes: «Kuivõrd olen erialaliselt selle uurimisvaldkonnaga tegelenud, toon välja lihtsa põhjuse  –  asi on tsölibaadinõudes, mis on endiselt ka katoliku kirikutes tõsine debatiteema. Arvestatav osa progressiivseid katoliiklasi usub, et seksuaalsed kuriteod ei kao katoliku kirikutest enne, kui kaob tsölibaadinõue.»

Vooglaid arvab aga, et tsölibaat pole kuidagi seotud sellega, miks katoliku kirikutes seksuaalkuritegusid rohkem toimub. «Kui vaadata ajaloos tagasi, pole selles midagi eriskummalist, kui inimene abielust ja seksuaalsuhetest loobub ning pühendab end kirikule ja kogudusele.»

Roland Karo nimetab Vooglaiu seost homoseksuaalide ja katoliku kiriku seksuaalsete kuritegude vahel lubamatuks: «Mitte mingil juhul ei spekuleeriks selle probleemiga nii – geiküsimust laste pilastamise küsimusega ei saa ega tohi siduda.»

Pennsylvania raport

Ilmselt kõige suurema ühe osariigi vaimulike seas levinud seksuaalse kuritarvitamise juurdluse tulemuseks on 900-leheküljeline raport, mis süüdistab kirikutegelasi kuues Pennsylvania piiskopkonnas.

Kaks aastat väldanud juurdluse ajal kuulati üle kümneid tunnistajaid ja vaadati läbi üle poole miljoni lehekülje piiskopkondade sisedokumente. Nende seas oli ka teavet piiskopkondade salaarhiividest ja isegi vaimulike käsitsi kirjutatud ülestunnistusi.

Raport puudutab 301 lapsi seksuaalselt kuritarvitanud preestrit. Osa nimesid on varjatud, sest enne tulemuste avaldamist esitati juriidilisi väiteid uurimise õiguslikkuse ja vaimulike nimede avaldamise vastu. Kohus peaks nimede avaldamise otsustama septembris.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles