Käesurumisest loobunud moslemile määrati kompensatsioon (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi moslem keeldus usulistel põhjustel käesurumisest.
Rootsi moslem keeldus usulistel põhjustel käesurumisest. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi islamiusku naisele määrati kompensatsioon, kuna temaga lõpetati tööintervjuu käepigistusest loobumise tõttu.

24-aastane rootslanna Farah Alhajeh kandideeris tööle suuliseks tõlgiks, aga tööintervjuu lõpetati kohe, kui ta keeldus intervjueerijate kätt surumast. Rootsi töökohus leidis, et tegemist oli diskrimineerimisega ja ettevõte peab Alhajehi kasuks välja maksma ligikaudu 3800 eurot.

Osa moslemeid väldib füüsilist kontakti vastassoo esindajatega, nii ka Alhajeh, kes asetas käesurumise asemel tervituseks käe oma südamele.

Naisterahvast esindanud Rootsi diskrimineerimise ombudsman ütles, et otsuse tegemisel võeti arvesse tööandja huve, indiviidi õigust keha puutumatusele ja riigi tähtsust usuvabaduste kaitsmise juures.

Uppsala linnas asuva tõlkebüroo sõnul on nende töötajad kohustatud kohtlema mehi ja naisi võrdselt, mitõttu ei ole lubatud nende töötajatel keelduda käepigistusest inimese soo tõttu. 

Ent ombudsmani sõnul ei tahtnud Alhajeh kedagi pahandada ja tervitas nii ruumis viibinud naisi kui mehi ühtmoodi kätt südamele asetades.

Rootsi töökohus leidis, et ettevõttel on õigus nõuda mõlema soo esindajate võrdset kohtlemist, aga ei saa nõuda, et tervitamine peab toimuma üksnes käesurumise läbi.

Alhajehi õigust keelduda käesurumisest kaitseb Euroopa inimõiguste konventsioon ja ettevõttel pole õigust nõuda teatud sorti tervitust, mis on moslemitele vastuvõetamatu.

Kohtus ei nõustunud ka ettevõtte väitega, mille kohaselt põhjustaks naise lähenemine tervitamisele probleeme tema töös suulise tõlgina.

Alhajeh ütles väljaandele BBC, et isegi vähemusgrupi liikmena ei tohi kunagi alla anda.

«Ma usun jumalasse, mis on Rootsis väga haruldane ja mul peaks olema võimalik seda teha ning mind tuleks aktsepteerida, kuni ma kellelegi haiget ei tee,» sõnas naine.

«Minu riigis ei tohi kohelda naisi ja mehi erinevalt. Ma austan seda. Seetõttu ei loo ma füüsilist kontakti ei meeste ega naistega. Ma saan elada järgides nii oma religiooni kui elukohamaa reegleid,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles