Aafriklased on pleegitamisest sõltuvuses (4)

Stephanie Findlay
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ghana dermatoloog Edmund Delle näitab pilti tõsise nahaprobleemiga naisest, kes kasutas aastaid hüdrokinooni sisaldavat nahapleegituskreemi.
Ghana dermatoloog Edmund Delle näitab pilti tõsise nahaprobleemiga naisest, kes kasutas aastaid hüdrokinooni sisaldavat nahapleegituskreemi. Foto: Cristina Aldehuela/AFP/Scanpix

Doktor Isima Sobande kuulis imikute nahka pleegitavatest emadest esimest korda meditsiinikoolis õppides. Ta pidas seda rahvajutuks, kuni nägi lapsevanemat, kes tõi oma kahekuuse valust nutva lapse Nigeerias Lagose linnas asuvasse tervisekeskusesse.

«Tal olid nahal väga suured mädased karvanääpsupõletiku kolded,» rääkis 27-aastane Sobande AFP-le. «Paistis, et need ei ole normaalsed.»

Ema selgitas, et ta segas kokku steroidikreemi ja shea-võid, mida määris paksult lapse nahale, et muuta seda valgemaks.

«Ma olin vapustatud. See oli väga muret tekitav,» ütles Sobande. Šokeeritud noor arst vaatab naha pleegitamist ehk helendamist või valgendamist nüüd hoopis teise pilguga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles