Trumpi administratsioon kärbib kliimauuringute rahastust (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Trumpi administratsiooni nõunik sunnib üle vaatama teaduse rahastamist ja kliimasoojenemist uurivaid projekte ähvardab toetusest ilmajäämine.

Tuntud USA kliimateadlased ütlesid ajalehele Guardian, et Trumpi administratsioon hoiab kinni uurimistöödele mõeldud raha ja teadlaste projektid peavad rahastuse saamiseks läbima ennenägematu poliitilise kontrolli. Projekte vaatab üle siseminister Ryan Zinke endine koolikaaslane, äriadministratsiooni haridusega nõunik Steve Howke.

Minister Zinke on korduvalt esinenud kliimasoojenemist eitavate väidetega. Hiljuti süüdistas ta California osariigi metsapõlengutes mitte kliimasoojenemist, vaid keskkonnaaktiviste. Väidetavalt pole viimaste tegevuse tõttu piisavalt palju puid maha raiutud ja seepärast saavad metsatulekahjud levida. 

California osariik võitleb nädalaid ulatuslike metsatulekahjudega.
California osariik võitleb nädalaid ulatuslike metsatulekahjudega. Foto: HANDOUT / REUTERS

Kõik teadusprojektid, mis taotlevad suuremat toetust kui 50 000 dollarit, vaadatakse läbi ja rahastust saavad need vaid siis, kui need vastavad presidendi administratsiooni prioriteetidele. Minister Zinke on viidanud, et kliimasoojenemise uurimine ei ole üks prioriteetidest. 

«On raske teha mõnd muud järeldust, kui see, et administratsioon püüab juhtida teadust poliitilises suunas,» ütles president Obama administratsiooni kuulunud David Hayes.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles