Kuidas rääkida oma lapsega vaimsest tervisest?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Dmitriy Shironosov

Ühel kümnest lapsest diagnoositakse mõni vaimse tervisega seotud probleem. Lapsele õpetatakse noorest peast, mida teha, kui kukud. Vähe räägitakse lastega sellest, mida teha, kui painab mure.

Hiljuti alustas kampaania Time To Change, mis julgustab lapsevanemaid oma lastega rohkem kontakti looma. Üks eestvedajatest, Jo Loughran, annab nõu, kuidas lapsega olulisel teemal vestelda.

Anna aega

Kooliajal võib olla muid muresid ja tegemisi nõnda palju, et aega maha istumiseks ja rääkimiseks kipub väheks jääma. See on aga teema, millest peaks saama rahulikult rääkida. Ehk on parem aeg nädalavahetus või vaheaeg, mil sel teemal arutada. Vaimse tervise arutelu ei pea tingimata olema õpetamise vormis. Jo õpetab, et alusta vestlust küsimusega «Kas teile koolis on sellisest asjast räägitud?» või «Kas teil sõbrannadega on olnud sellist kogemust?».

Räägi kuulsustest

Mida noorem on laps, seda rohkem imetleb ta tuntud inimesi ning arutab sinuga meelsamini nendel teemadel. Kuna kuulsused räägivad meedias tihti enda probleemidest, on lihtne nendest artiklitest kinni hakata ning küsida lapselt, kas ta juhtus lugema ja mis ta arvab sellistest probleemidest.

Mine poodlema

... või kohvikusse või jalutama. Jo sõnul toimub üheksa sisulist vestlust kümnest tehes samal ajal midagi muud. See tähendab, et sa ei pea tõmbama välja tooli ja kutsuma last jutule. Selline jutuajamine võiks toimuda orgaanilisemalt ja pingevabalt.

Näita eeskuju

Kui mõnes telesaates on juttu sellistest teemadest, hakka ise lapsele rääkima enda või tuttavate kogemustest kõnealuste probleemide lahendamisel. End lapsele avades näitad talle eeskuju, et ka tema võib sinuga oma kogemusi vabalt jagada.

Otsi abi

Kui sa siiski ei oska oma lapsega sel olulisel teemal rääkida, kuid näed, et su laps seda vajaks, otsi abi.

Allikas: TheSun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles