Piirivalve binokkel: Weekendi ajal on merel rahulik

Krismar Rosin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks tuleb aga astuda piirivalve paadi peale, kus juhtpiirivalvur Janek Pinta, piirivalvur Venjamin Luht ja Erki Ennuste meid tervitavad. Antakse instruktsioonid ja päästevestid ja rahulikult kulgedes asume mereteele. Need mehed turvavad Pärnu lahte Weekendi ajal juba kolmandat aastat.

“Weekendiga on sihuke lugu. Paljud inimese tulevad jahtide, suurte kaatrite, paatidega. Probleem on, et tulevad ja tunnevad vahel end liiga vabalt,” selgitas Pinta.

Piirivalvurid kontrollivad, et paadid oleksid registreeritud ja ohutusvarustus olemas, samuti vaatavad, kui palju inimesi on peal ja kas nad on kained. “Jälgime liiklust pimedas. Kipuvad üksteisele otsa sõitma,” märkis Luht.

Kohe tehakse muuli kõrvalt esimene reid. Kaks noormeest naudivad väikepaadis merebriisi. Rikkumisi ei leita ja noortel lubatakse edasi sõita. Korra turvatakse ka tuukreid, et ükski paat neist üle ei sõidaks. Varsti jõuabki kaater muulist mööda ja kursilt on näha, kuidas rannas läheb festival käima. Pidevalt tiirutavad helikopterid, et tuua artiste. Pinta annab binokli mulle, et ma vaataks, kas Guetta tuleb. Mulle paistab, et Anne Veski. Arutame piirivalvuritega, et mida Anne siin teeb. Binokliga näeb naisteranda ka, aga sinna ma ei vaata.

Üsna ranna lähedal on pidevalt valves piirivalve paat Valve. Nimi sobib paadile nagu õlitatult. Pidevalt sõidavad sealt välja operatiivkaatrid, et kontrollida väikepaate. Siiamaani on mõni väike rikkumine ette tulnud, aga piirivalvurid on tähelepanu neile juhtinud ja lasknud inimestel minna. Näiteks oli aegunud pürovarustus. Valve on valves – kui hästi see kõlab! – kella 22ni ja siis tuleb Pinta meeskonnaga, et öösel turvata. Eile oli merel rahulik. “Kõik pidasid ennast korralikult üleval,” sõnas Luht. Varsti märkame Soome lipuga kaatrit. Noored tšillivad ja joovad šampanjat. Tõmbame paadiga lähedale ja selgub, et nad on head inimesed. Veel tähtsam: rikkumisi pole. Veel-veel tähtsam: nad pakuvad ajakirjanikele vahuveini. Veel-veel-veel tähtsam: piirivalvurid lubavad mul seda nautida. Varsti tõmbab Ennuste paadil kiiruse üles. Rapub ja viskab ja tunne on, nagu kihutaks James Bondidega. Kui kogemata piirivalvuri müts välja lendab, läheme ikka järele.

Eelmine Weekend oli piirivalvele ja merepäästele väga rahulik. “Kuna oli palju vihma ja tuult, ei tuldud merele,” meenutas Luht.

Varsti oleme kail, piirivalvurid aga lähevad uuesti merd turvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles