Kaks miljonit moslemit saabub Mekasse nutihadžile (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mekasse Kaaba templi juurde kogunenud moslemi palverändurid jäädvustavad ennast pühas paigas. Viis päeva kestev hadž algab homme ning lõpeb tuleval reedel Eid al-Adha ohverdamispeoga.
Mekasse Kaaba templi juurde kogunenud moslemi palverändurid jäädvustavad ennast pühas paigas. Viis päeva kestev hadž algab homme ning lõpeb tuleval reedel Eid al-Adha ohverdamispeoga. Foto: Sedat Suna/EPA/Scanpix
  • Iga moslem peab osalema vähemalt korra elus hadžil.
  • Tänavu oodatakse Mekasse kahte miljonit palverändurit.
  • Nutirakendused peaksid palverändurite elu hõlbustama.
  • Palverännak lõpeb kolmepäevase ohverdamispühaga.

Homme algavaks moslemite iga-aastaseks palverännakuks hadžiks oodatakse tänavu Saudi Araabiasse Mekasse kahte miljonit inimest. Usutavade järgi peaks iga moslem osalema hadžil vähemalt korra elus.

Palveränduritele pakutakse Mekas võimalust ööbida mobiilses kapselhotellis.
Palveränduritele pakutakse Mekas võimalust ööbida mobiilses kapselhotellis. Foto: Sedat Suna/EPA/Scanpix

Tänavu on Saudi Araabia algatanud nn nutihadži, kus mobiilirakendused aitavad palverändureid kõiges, alates reisiplaanide tegemisest kuni arstiabini.

Näiteks Saudi Araabia Punane Poolkuu on loonud rakenduse Asefny, mis on abiks inimestele, kui nad vajavad erakorralist meditsiiniabi. Saudi võimud saavad rakenduse abil kindlaks määrata ka hädasolija asukoha. Saudi Araabia hadži ministeerium on võtnud kasutusele rakenduse Manasikana, mis pakub tõlketeenust palveränduritele, kes ei oska araabia ega inglise keelt.

Hadž kestab viis päeva ja selle käigus sooritavad palverändurid rituaale Kaaba templi juures ning Mekast idas Arafati mäel. Palverännak lõppeb kolmepäevase Eid al-Adha ohverdamispühaga, mille käigus tapetakse lammas, kelle liha jagatakse puudust kannatavatele moslemitele.

Aafrika palverändurid Meka suure mošee lähistel.
Aafrika palverändurid Meka suure mošee lähistel. Foto: Ahmad Al-rubaye/AFP/scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles