Vaata uuesti: Rakveres toimus Eesti esimene üldluulepidu (3)

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede õhtul avati Rakveres toimuva Eesti esimese üldluulepeoga EV100 suvine peonädal. Eesti luulepärle kogune linnusesse kuulama üle 1800 inimese. Eesti taasiseseisvumise aastapäeva tähistamisele keskenduv peonädal pakub kokku enam kui 200 sündmust. Juubeldavale riigile pühendatud peonädal kestab 25. augustini.

Sajandi luulepärlid tõid publiku ette tuntud näitlejad, muusikud ja poeedid. Luulepeole järgnenes kümnendat sünnipäeva tähistav punklaulupidu.

"Enam paremat algust EV100 suvisele peonädalale poleks osanud soovidagi," sõnas Riigikantselei EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa. Tema sõnul sündis ainukordsel luulepeol meeldejääv atmosfäär, mis kutsub eestlasi nüüdsest veelgi enam luuleraamatute järele haarama ja Eesti luuletajate värsiridu avastama.

"Eesti luule üllatas taas ja väga võimsalt," tõdes Eesti esimese üldluulepeo mõtte autos ning korraldaja Üllar Saaremäe. "Eesti luulet koondava ja ülistava sündmuse korraldamine oli pikalt üks mõte, mille realiseerumiseks võtsin hoogu juubelisuveni. Toetavate tegijate ja publikuga lõime sellel õhtul ka ise poeesiat,“ kinnitas Saaremäe.

Üldluulepeol esitlesid läbilõiget Eesti luulest enam kui 35 tuntud luuletajat, kultuuritegelast ja näitlejat. Lavale astusid Garmen Tabor, Toomas Suuman, Jaan Tammsalu, Aapo Ilves, Hannes Kaljujärv, Andres Ots, Karl-Martin Sinijärv, Maian-Anna Kärmas, Pille-Riin Purje, Rein Raud, Doris Kareva, Leelo Tungal, Andres Tarand ja paljud teised.

Programm käsitles nelja perioodi Eesti ajaloos. Eesti esimese iseseisvusperioodi repertuaari valis Pille-Riin Purje, nõukogude ja väliseesti luulest tegi valiku Toomas Suuman, luulest taasiseseisvumisest tänapäevani Tiina Mälberg ning ärkamisaja luule valik oli Üllar Saaremäel.

Luulepeol tuli esitamisele ligi 100 teost. Sündmusest tegi otseülekande ERR. Vaata uuesti, kuidas nägi välja üks Eesti juubelisuve suursündmusi:

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles