Tartu vangla pani kinnipeetava telefoniäri kinni

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Vangla. Illustreeriv foto.
Tallinna Vangla. Illustreeriv foto. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Tartu vangla kinnipeetav Marko Lemsalu on juba mõnda aega vanglamüüride vahel tegelenud ettevõtlusega - nimelt pakkus Lemsalu kaasvangidele võimalust lähedastega suhelda läbi kõneposti teenuse. Tänaseks on aga vangla sellisele ärile käe ette pannud.

Lemsalu on enda sõnul pakkunud sellist teenust aastaid. Nüüd aga avastas ta, et ärile pandi piir. Lihtsustatult toimis ärimudel selliselt: Lemsalu ettevõttelt osteti kõneposti telefoninumber, kuhu helistades oli võimalik jätta häälsõnumeid nii kaasvangidele kui lähedastele.

Kuigi vangidel pole keelatud ettevõtlusega tegeleda, pole selliselt kõneposti kaudu suheldes võimalik vanglal kontrollida, et kellega kinnipeetavad tegelikult suhtlevad. Seetõttu otsustas vangla teenuse sulgeda.

Vangla peab vangistusseaduse järgi saama kontrollida, kellele vanglast helistatakse ning justiitsministeeriumi esindaja sõnul ei võimaldagi vangla seepärast suhtlust kõneposti vahendusel.

Vanglate pressiesindaja Leanyka Libeon selgitas, et ettevõtlusega tegelemine ei ole vangidele tõepoolest keelatud, kuid seejuures tuleb arvestada konkreetsete piirangutega, mis vanglas kinnipeetavatele inimestele kehtivad.

Kinnipeetavale on vanglas keelatud mobiiltelefonid ja muud elektroonilised või tehnilised sidepidamisvahendid. Telefonide kasutamine on ette nähtud kodukorra järgi ning tulenevalt vangistusseadusest kontrollib vanglateenistus, kellega kinnipeetav telefoni teel suhtleb.

Nimelt on kinnipeetaval kohustus vanglasse saabumisel esitada vanglateenistusele andmed nende isikute kohta, kellele kinnipeetav soovib vangistuse jooksul helistada.

«Kui vang soovib helistada isikule, kelle kohta ta ei ole varasemalt meile andmeid esitanud, on ta kohustatud esitama need andmed pärast telefoni kasutamist, muu hulgas selle info, et kellele ja millisele telefoninumbrile kinnipeetav helistas,» rääkis Libeon.

Lemsalu on vangla käitumisest mõistagi häiritud ja leiab, et vangla piirab tema õiguseid. Kinnipeetava sõnul oli teenus vangide seas populaarne ning näiteks kasutati sellist võimalust suhtlemisel kohtutäituritega ja teiste ametnikega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles