Põhja-Korea süüdistab Trumpi vastaseid desarmeerimise takerdumises (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un Samjiyoni maakonnas.
Kim Jong-un Samjiyoni maakonnas. Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Põhja-Korea riigimeedia süüdistas laupäeval president Donald Trumpi poliitilisi vastaseid tuumadesarmeerimise takerdumises ja kannustas USA riigipead protsessiga julgelt edasi minema.

Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un sõlmisid juunis ajaloolisel Singapuri kohtumisel ebamäärase kokkuleppe Korea poolsaare tuumavabaks muutmiseks, kuid konkreetseid samme ei ole järgnenud.

Pyongyang on hiljem süüdistanud Washingtoni ühepoolsetes "bandiitlikes" nõudmistes tuumaarsenal täielikult, kontrollitavalt ja pöördumatult likvideerida.

Laupäeval kiitis aga Põhja-Korea tuntuim päevaleht Rodong Sinmun Trumpi kahe riigi suhete parandamise ja maailmarahu saavutamise püüete eest, mille kordaminek oleks "sajandi tegu".

"Paraku on tal liiga palju vastaseid," lisati artiklis.

Lehe väitel loobivad USA demokraadid ja isegi mõned vabariiklsed kitsastes parteipoliitilistes huvides Trumpile kaikaid kodaratesse ning presidendi suhtes vaenulik ajakirjandus õõnestab tema poliitikat.

Põhja-Korea ajalehe väitel on bürokraadid ja Trumpi nõunikud need, kes "räägivad ja tegutsevad presidendi tahte vastaselt, moonutavad fakte ning sulgevad tema silmad ja kõrvad, et juhtida ta valedele otsustele".

USA ja Põhja-Korea suhetes tekkinud ummikseis "nõuab president Trumpilt julget otsust", lisab leht ja ärgitab ka välisminister Mike Pompeod tõrjuma vastaste spekulatsioone Pyongyangi kavatsuste asjus.

Neljandat korda Põhja-Koread külastama valmistuv Pompeo ütles neljapäeval, et loodetavasti on varsti võimalik teha kokkuleppe täitmises suur samm.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un süüdistas reedel "vaenulikke jõude" bandiitlikes sanktsioonides.

Kim ütles Wonshani-Kalma turismipiirkonnas üht ehitusobjekti külastades, et "vaenulikud jõud püüavad lämmatada meie rahvast bandiitlike sanktsioonide ja blokaadi kaudu".

Põhja-Korea on pärast tippkohtumist süüdistanud USA-d "gangsteri-laadsete" nõudmiste esitamises, et tuumadesarmeerimine oleks täielik, tõestatav ja pöördumatu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles